Átlátszó: A tevékenységünk az újságírás, nem pedig a hírszerzés, mint amit a Szuverenitásvédelmi Hivatal sugallni próbál

2024. október 28. – 12:33

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált az Átlátszó a Szuverenitásvédelmi Hivatal vádjaira, miszerint a portál „külföldi finanszírozás bevonásával az állami és társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló tevékenységet folytat, Magyarország számára súlyos politikai, gazdasági és társadalmi károkat okoz”.

Telefonon elértük az Átlátszó főszerkesztőjét, Bodoky Tamást, aki elmondta, hogy mint érintettek, nem kapták meg előzetesen a hivatal jelentését. A Magyar Nemzet egyébként már tegnap este saját információkra hivatkozva lehozta a hivatal álláspontját.

A hivatal a jelentésében azt írja, hogy az Átlátszó „egy összetett nemzetközi hálózatnak a tagja, amely a világ minden pontján a finanszírozók érdekeit képviseli a célország érdekeivel szemben”. Bodoky Tamás azt mondta, hogy az Átlátszó újságíró hálózatok tagja, teljesen transzparens módon, ilyen például a szervezett bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó OCCRP projekt, vagy a GIJN, a Globális Oknyomozó Újságírás Hálózat, ezeket az Átlátszó honlapján fel is tüntetik. „Ezekben különböző országokban élő újságírók dolgoznak együtt sztorikon, de ennek nem valamiféle hírszerzés az eredménye, hanem mindig nyilvános cikkek, amik az adott országokban megjelennek. Tehát a tevékenység az újságírás, nem pedig a hírszerzés, mint amit sugallni próbál a hivatal” – mondta Bodoky Tamás.

A finanszírozással kapcsolatban azt mondta: nem egyszerű áttekinteni az Átlátszó finanszírozását, mert évi 100-200 millió forintot több forrásból kell minden évben összegyűjteniük, ezt pedig nemzetközi donorok egyre bővülő körétől tudják megtenni. „Ez a bevételünk 50 százaléka körülbelül, amit egyébként a hivatal sem vitat, a másik fele az olvasóktól érkezik mikroadományok és egy százalékos felajánlások formájában. De nem igaz, hogy ez nem átlátható, hiszen a pénzügyi beszámolóinkban mindig leírjuk, hogy az adott évben milyen donor mire és mekkora támogatást nyújtott.” Azt is mondta, hogy ezek újságírást támogató pályázatok általában, semmit nem kérnek a donorok, az Átlátszó pályázza meg ezeket saját témával és ötlettel. „Tehát a mi saját ötleteink megvalósítására keresünk támogatót, nem fogadunk megrendeléseket a donoroktól.”

A Szuverenitásvédelmi Hivatal azt is írta a jelentésében, hogy a szervezet szisztematikusan visszaél a közérdekű adatokkal, azt állítják, hogy eddig több mint 9000 dokumentumot töltött fel a hálózat amerikai központjának szerverére, és „ezzel eszközt biztosít külföldi befolyásolási kísérletekhez”. Szerintük a feltöltött dokumentumokban az állami és önkormányzati intézmények, magyar magánvállalkozások és magánszemélyek közötti szerződések, levelezések mellett több száz telefonszám, valamint más személyes, szenzitív információk is szerepelnek.

„Hazugság, hogy mi feltöltjük bárhová ezeket a dokumentumokat. Arról van szó, hogy a KiMitTud-adatbázisra kerülnek, ami egy közérdekű adatigénylő rendszer. Az adatigénylésre válaszul a magyar állami intézmények feltöltenek közérdekű adatokat, amik így nyilvánosságra kerülnek, ezeket mindenki láthatja. Az OCCRP Aleph adatbázis, amit ők megtaláltak, valóban létezik, de erre nem mi töltünk fel dokumentumokat, hanem a rendszer nyílt forrásból szedi össze mindenhonnan a dokumentumokat. Ezek az adatbázisok kereshetők, és valóban van az OCCRP-nek egy olyan dataszetje, ami az Átlátszóról leszedett nyilvános dokumentumokból áll, de ebben mi nem működtünk közre. Azt egyébként, hogy ezeket a dokumentumokhoz hozzáférjen, bárki megteheti, onnantól, hogy a közadat nyilvánosságra kerül, és fent van az interneten” – mondta Bodoky Tamás.

„Tehát egyrészt mi ebben nem működtünk közre, másrészt pedig, mivel közérdekű adatokról van szó, nem mi töltöttük őket fel, hanem az állami intézmények, és ezek szabadon terjeszthetők, így még ha mi is csinálnánk ilyen adatkészleteket, bármilyen szerveren, az sem lenne törvénysértő.”

Az Átlátszó a jövőben tervezi, hogy részletesen válaszol a Szuverenitásvédelmi Hivatal állításaira.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!