Az X-Faktorból ismert ózdi rappert indító mikropárttal is tárgyalt Magyar Péter, mielőtt átvette a Tiszát

2024. október 25. – 05:05

Az X-Faktorból ismert ózdi rappert indító mikropárttal is tárgyalt Magyar Péter, mielőtt átvette a Tiszát
Magyar Péter az Nemzeti Választási Bizottság épületében, a Tisza Párt a 2024.-es EP- és önkormányzati választásra való nyilvántartásba vételének napján 2024. április 11-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb részletek derültek ki arról az időszakról, amikor a politikába éppen csak berobbanó Magyar Péter elkezdett pártot keresni magának, hogy el tudjon indulni a június 9-i választáson. Magyar végül az addig gyakorlatilag csak papíron működő Tisztelet és Szabadság Pártot (Tisza) vette át, de előtte több kisebb párttal is tárgyalt.

Köztük volt a Szabad Ország Mozgalom (SZOM) is. A mikropárt neve onnan lehet ismerős a Telex olvasóinak, hogy az ő polgármesterjelöltjük volt Ózdon az X-Faktorból ismert Szalontai Dávid, alias Szali G. A rapper azért nem indulhatott el a választáson, mert kiderült, hogy a Fidesz egyik képviselőjelöltje gyűjtött neki ajánlásokat. Az ügyben a rendőrség is nyomozott.

A SZOM olyannyira mikropártnak számít, hogy csupán egyetlen jelöltjük sikerült egyáltalán elindulnia a júniusi önkormányzati választáson. Az 1200 fős Somogy vármegyei Balatonendréden induló Mezei Nikolett 9 szavazatot szerzett a polgármesterválasztáson.

Az országos politikában ezidáig ismeretlen volt a párt, mígnem október 16-án kiadtak egy Magyar Péternek címzett nyílt levelet az MTI-ben. Ebben azt állítják, hogy nála vannak a párt hivatalos okiratai, amiket az elmúlt fél évben sikertelenül próbáltak visszaszerezni tőle, pedig a Tiszát támogató Nagy Ervint és a Tisza alelnökét, Radnai Márkot is többször keresték.

„Ez a helyzet súlyos jogi következményekkel jár, és mivel jogász vagy, biztosan tudod, hogy a hivatalos okiratok visszatartása törvényellenes! BTK ...Az iratokat, amelyeket használtatok, jogtalanul bitoroljátok, és ezt nem tűrhetjük tovább! Ezúton nyíltan felszólítunk, hogy haladéktalanul juttassátok vissza azt, ami hozzánk, a Szabad Ország Mozgalomhoz tartozik! Elég volt ebből az alakoskodásból!” – írták Magyart tegeződve megszólítva.

Úgy jöttek el Magyar Pétertől, hogy együtt fognak dolgozni

Lengyel Attila, a Szabad Ország Mozgalom pártigazgatója a Telexnek azt mondta, hogy Nagy Ervinen keresztül kerültek kapcsolatba Magyar Péterrel. Állítása szerint a színész kereste meg őket a Facebookon. Megbeszéltek egy találkozót Budapesten, amire magukkal vitték a SZOM hivatalos alapító okiratait. Lengyel Attila elmondása szerint erre azért volt szükség, hogy igazolni tudják, pártjuk valóban létezik.

A találkozóra állítólag április elején került sor. Ezen Magyar Péter, a SZOM pártigazgatója, a SZOM elnöke, Blazovich Tímea és egy negyedik személy voltak jelen. Blazovich korábban a Földművelők-Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártja (FGRP) színeiben politizált, indult a fideszes Latorczai Jenő halála miatt kiírt 2015-ös tapolcai időközin is, amin 45 szavazatot kapott.

Lengyel elbeszélés szerint a megbeszélés előtt a mobiljukat kikapcsolva oda kellett adniuk Magyar Péter akkori barátnőjének, Vogel Evelinnek, aki amúgy a találkozón magán nem vett részt. Konkrét jelöltekről nem beszéltek, de arról igen, hogyan állnának neki a pártépítésnek és a kampányolásnak. Szó esett arról is, hogy Magyarék a főpolgármesterválasztáson is elindulnának. Ha volt is ilyen terv, a Tisza Pártnak végül nem volt saját főpolgármester-jelöltje. A SZOM-nak lett volna, de a Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint Kajtor Gábor, a rendőrből lett testépítő végül nem indult el.

Lengyel Attila elmondása szerint Magyarnak tetszett a pártjuk neve, mert fiatalosnak és lendületesnek találta. Nekik is szimpatikusak voltak Magyar politikai elképzelései Magyarország jövőjéről, de azért voltak fenntartásaik vele szemben. A pártigazgató szerint a körülbelül egyórás találkozó végén úgy jöttek el Magyar Pétertől, hogy mindenképpen együtt fognak dolgozni a 2026-os választásokig, függetlenül attól, hogy melyik pártot választja. Magyar szerinte azt ígérte, hogy alapító okiratokat később visszajuttatja nekik, de ez a mai napig nem történt meg. Lengyel szerint ebből komoly káruk származott, mert az iratok nélkül nem tudtak más pártokkal tárgyalni az esetleges együttműködésről. Ha ezután sem kapják vissza az iratok, az ügyészséghez fordulnak, mondta.

A Tiszánál nem tudnak semmiféle iratokról

Azt nem tudjuk, hogy Magyar Péter kikkel tárgyalt még a Szabad Ország Mozgalmon kívül, de azt igen, hogy végül a Tisza Pártot vette át. Először a párt alelnöke lett, majd pedig a júliusi tisztújításon hivatalosan is ő lett a Tisza első számú embere. Azt is tudjuk, hogy a Tisza Párt a kampányban nem lépett szövetségre egyetlen másik politikai párttal, így értelemszerűen a Szabad Ország Mozgalommal sem. Egyedül a Patrióta Békéscsaba Egyesületet és a Jászapátiban függetlenként induló Illés Gergőt támogatták hivatalosan, de ezek a megállapodások inkább szimbolikusak lehettek.

A Szabad Ország Mozgalom vezetői csak találgatni tudnak, miért nem őket választotta Magyar Péter. A SZOM elnöke, Blazovich Tímea szerint Magyar rájött, hogy őt nem tudná befolyásolni vagy irányítani.

A Tisza Párt sajtóosztálya kérdésünkre elismerte, hogy Magyar Péter tavasszal valóban tárgyalt a Szabad Ország Mozgalommal, ahogy 10-15 másik kis párt vezetőjével. Arról nem tudnak, hogy bármilyen dokumentum lenne náluk. Arról is megkérdeztük a Tiszát, hogy mi hangzott el a tárgyaláson. Valóban mondott-e olyat Magyar Péter, hogy tetszik neki a SZOM neve, valóban azt ígérte, hogy együtt fog dolgozni velük? Ezekre azt reagálták, hogy „a többi kérdést a TISZA Párt átvételét követően nem tartjuk relevánsnak”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!