A Fidesz húzta csőbe, állítja az X-Faktorból ismert, választásicsalás-gyanúba keveredett ózdi rapper, Szali G

2024. június 5. – 21:55

A Fidesz húzta csőbe, állítja az X-Faktorból ismert, választásicsalás-gyanúba keveredett ózdi rapper, Szali G
Szalontai Dávid az összegyűlt aláírásokkal – Fotó: Szalontai Dávid / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„Az őrültségemmel, a kitartásommal, a tenni akarásommal szeretném Ózdot szolgálni, megállítani az elvándorlást nyugat felé, olyan szintű munkahely teremtést, ami régen a gyár idején volt, élhetőbbé tenni ezt a csodás helyet.” Így jelentette be az X-Faktorból és a Sztárban sztár leszekből ismert Szalontai Dávid, alias Szali G, hogy elindul Ózdon a polgármester-választáson. Még egy rapszámot is írt Szavazz rám (Polgi rap) címmel, amiben arról énekel, hogy megválasztása esetén munkahelyeket visz Ózdra és segíteni fogja a szegényeket. „Az a cél, hogy ne kelljen ingázni család és külföld között, állandóan hintázni. Fiatalok ne drogozzanak, inkább egy ózdi Boschban dolgozzanak. Ha lesz munkahely, jöhetnek a boltok.”

Hiába a tenni akarás és a kitartás, a Szabad Ország Mozgalom nevű mikropárt jelöltjeként induló Szalontai már azelőtt elbukott, hogy egyáltalán elindult volna a választáson. Az Ózdi Helyi Választási Bizottság (HVB) ugyanis május 10-i határozatában elutasítottaa rapper nyilvántartásba vételét, ez a Nemzeti Választási Iroda honlapján is látszik.

Pedig Szalontainak sikerült határidőre összegyűjtenie az induláshoz szükséges 300 ajánlást. Még többet is leadott az Ózdi Helyi Választási Irodának (HVI), összesen 432 darabot. Szalontai ajánlásait május 6-án ellenőrizték, másnap pedig a Szolidaritás színeiben induló Pap Ferencéit. A HVI munkatársainak gyanús lett, hogy az ajánlások jelentős része egyezik a két jelöltnél. A turpisság május 8-án bizonyosodott be, az aláírások összevetése alapján arra jutottak, hogy a két jelölt ajánlásai közül 141 egyezik. Az ügyben azóta feljelentést is tettek, a rendőrség is nyomozni kezdett.

Gyanúsnak találta, miért segít neki a Fidesz jelöltje

De nem csak az volt probléma, hogy az ajánlások jelentős része megegyezett. A HVI ellenőrzése nyomán az Ózdi Helyi Választási Bizottság kimondta, hogy nem állapítható meg az ajánlások érvényessége, megsértették a választási eljárás alapelveit. A határozat szerint Szalontai Dávid és Pap Ferenc is elismerte, hogy nem is ők gyűjtötték az aláírásokat, holott az ő aláírásuk szerepel az ajánlóíveken. „Pap Ferenc május 10-én megjelent a HVB ülésen és azt nyilatkozta, hogy nem tudja megmondani, hogy az ajánlások gyűjtése során mely esetekben járt el személyesen, nem tudja, hogy ki gyűjtötte, ki van zárva, hogy egy ember gyűjtsön össze ennyi aláírást, nyilván volt kiadva ajánlóív ajánlás gyűjtésére más személyeknek” – olvasható a HVB határozatában.

Szalontai Dávid előző nap járt az Ózdi Helyi Választási Bizottságnál, ahol bevallotta, hogy más gyűjtötte az ajánlásokat, nem ő. Erről a saját Facebook-oldalán is írt, így foglalva össze a történteket: „A kérdéses ívekre az aláírásokat egy ellenfél csapatát erősítő képviselőjelölttől kaptam, aki felajánlotta nekem a segítségét, miszerint gyűjt nekem aláírásokat. Ezzel semmi baj nincs, elfogadtam a segítséget, bár nem tudtam miért segít egy ellenfél, éreztem a csalafintaságot. Ugyanezt a 141 aláírást megkapta feltételezhetően ugyanettől az embertől az a másik jelölt is (akivel egyeztek az íveim, és szintén kizárták), aki nyilván ahogy én is, jóhiszeműen elfogadta a segítséget.”

Ezek után már csak az a kérdés, hogy kitől származik az a bizonyos 141 ajánlás. A HVB azt válaszolta megkeresésünkre, hogy erről nincs információjuk. Bárki volt is, nem lehetett valami dörzsölt, mert nemcsak a nevek és az aláírások egyeztek meg az íveken, hanem a sorrendjük is.

Információink szerint a Fidesz egyik egyéni képviselőjelöltje, a 6-os számú körzetben induló Scitovszky Nikoletta gyűjtötte az ajánlásokat Szalontaiéknak. Szalontai maga is ezt mondta, amikor részletesen elmesélte nekünk, hogyan került hozzá a szóban forgó 141 darab ajánlás. Állítása szerint Scitovszky kereste meg azzal, hogy segítene neki az aláírásgyűjtésben. Neki is gyanús volt, miért akarja támogatni az ellenfél jelöltje, de arra jutott, hogy ezzel próbálják gyengíteni az ózdi polgármestert, Janiczak Dávidot. Úgy volt vele, hogy úgysem fog nyerni, de jól jöhet, ha a szükségesnél több ajánlást gyűjt össze, mivel lehetnek köztük érvénytelenek.

Elmondása alapján a kapottak nélkül a minimálisan szükséges aláírásszám sem lett volna meg. Elbeszélése szerint május 6-án adta le az ajánlásokat. Először 289 darab volt nála, de ugye ez nem lett volna még elég. Ezután találkozott Scitovszkyval, hogy átadja neki a hiányzó ajánlásokat. Végül 438 ajánlást adott le a HVI-nek, ebből 149-et Scitovszkytól kapott. A HVB is megerősítette kérdésünkre, hogy Szalontai két részletben adta le az ajánlásait. Pap Ferenc május 7-én adta le a sajátjait, a HVI munkatársai pedig május 8-án jutottak arra a következtetésre, hogy a két jelölt ívein 141 aláírás is egyezik. Szalontai arról nem tudott, hogy a fideszes jelölt Pap Ferencnek is felajánlotta volna a segítségét.

Az ajánlások körüli kavarás miatt többször kerestük Scitovszky Nikolettát és a Fidesz ózdi szervezetét is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ tőlük. Elértük viszont a Fidesz polgármesterjelöltjét, Csuzda Gábort, aki azt mondta, hogy tudott Szalontai Dávid és Pap Ferenc kizárásáról, hozzá azonban nem jutott el olyan információ, hogy Scitovszkynak vagy más fideszesnek köze lett volna az ügyhöz. Ennél bővebben nem kívánt nyilatkozni. A Pap Ferencet indító Szolidaritástól is megkérdeztük, hogy ki gyűjtötte számukra az ajánlásokat, volt-e köze ehhez az ózdi Fidesznek. Kérdéseinkre azzal reagáltak, hogy boldog karácsonyt és áldott húsvétot kívántak.

A rendőrség nyomoz, közben kirúgtak egy titkárnőt

Az ügynek itt még nincs vége. Szalontai Dávid ugyan állítása szerint azért akart elindulni a választáson, mert azt remélte, hogy ezzel ismertséget szerezhet magának, és a megítélése is javulhat a városban. Ezért is örült, amikor a Szabad Ország Mozgalom ráírt a TikTokon, hogy látnak benne fantáziát. El is vállalta a jelöltséget. De most nem csak a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja aggaszthatja, egy vesztegetési kísérletbe is belekeveredett.

Állítása szerint ismeretlenek többször is megkeresték, hogy munkát és 200 ezer forintot ajánljanak cserébe azért, hogy visszalépjen a jelöltségtől, később pedig azért, hogy vonja vissza a fellebbezését a HVB döntése ellen. Erről bizonyítékai is vannak: lementette az erről szóló Facebook-üzeneteket és rögzítette a telefonbeszélgetéseket, utóbbiak a SZOM Facebook-oldalán elérhetők. Szalontai azt gyanítja, hogy Scitovszky Nikoletta embere környékezte meg, mert neki állt érdekében, hogy elsikkadjon az ügy.

Szalontai pártja szerint ennél még súlyosabb is az ügy. Szerintük nem csak pénzt és munkát ajánlottak a jelöltjüknek, később ketten is fenyegetni és zsarolni is kezdték Szalontait. A SZOM-nál viszont nem Scitovszkyt, hanem a polgármestert, Janiczak Dávidot sejtik a háttérben. Állításuk szerint az egyik fenyegetőző a Facebookon az ózdi polgármestert és az őt jelölő Ózdiakért Egyesületet népszerűsítette, a másik pedig ki is mondta, hogy a polgármester küldte. Janiczak kérdésünkre határozottan tagadta, hogy bármi köze lenne a Szalontait fenyegető, megvesztegetni próbáló emberekhez.

A SZOM-nál egyébként nem tudtak arról, hogy Scitovszky megkereste Szalontait, ahogyan arról sem, hogy jelöltjük nem maga gyűjtötte össze az ajánlásokat. A párt vesztegetés és választási csalás miatt feljelentést is tett a rendőrségen. A nyomozás már elkezdődött, több személyt is meghallgattak a rendőrök. A nyomozás tényét a HVB is megerősítette. A testület maga is vizsgálódik, mégpedig személyes adattal való visszaélés és közokirat-hamisítás gyanúja miatt.

Közvetetten egy másik fideszes jelölt is érintett lehet az ózdi ügyben. Az ajánlásokat vizsgáló helyi választási iroda egy titkárnőt is kihallgatott. Ezt más forrásokból és a HVB nekünk küldött válaszából is tudjuk. A titkárnő az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzatnál dolgozott, amit az a Váradi József vezet, aki szintén a Fidesz egyéni képviselőjelöltje Ózdon. Nem tudjuk pontosan, hogy a titkárnő milyen módon vett részt az ajánlások gyűjtésében. A HVB sem árulta el, hogy mi hangzott a meghallgatásán. Annyit tudunk, hogy a történtek miatt az ózdi polgármesteri hivatal azonnali hatállyal kirúgta őt. Ezt az ózdi polgármester, Janiczak Dávid mondta el nekünk. A kirúgott titkárnő a Váradi által vezetett ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzatnál dolgozott, azonban a hivatal alkalmazásában állt.

Váradi József kacifántos úton lett a Fidesz képviselőjelöltje. Évekig a Fidesz emberének tartották Ózdon, 2019-ben mégis a polgármester csapatában indult az önkormányzati választáson. Pont egy fideszes jelöltet, Obbágy Csabát legyőzve került be a képviselő-testületbe. A képviselőség mellett pozíciót is kapott az önkormányzatnál, egészen márciusig az Ózdi Városüzemeltető Intézmény közfoglalkoztatási programszervezője volt, a közmunkások koordinálása volt a feladata. Állítása szerint azért küldték el, mert februárban közölte a polgármesterrel, hogy a Fidesz jelöltjeként indul az önkormányzati választáson. „Az elmúlt 5 évben a jelenlegi városvezetés munkáját segíttettem, de ez az időszak megmutatta számomra azt, hogy nem ez az én utam. Új irányt kell adni Ózdnak és ez csak egy új városvezetéssel, egy kormánypárti városvezetéssel lehetséges, amelynek a munkahelyteremtés kell, hogy legyen a legfőbb feladata” – indokolta döntését Facebook-posztjában.

Elvihettek volna pár száz szavazatot a polgármestertől

Nem először tarkítják botrányok Ózdon a polgármester-választást. 2014-ben, az akkor még jobbikos színekben induló Janiczak Dávid 66 szavazattal győzte le a város akkori polgármesterét, a fideszes Fürjes Pált. A Fidesz megtámadta az eredményt, ezért megismételték a választást. Másodjára már kiütéses győzelmet aratott Janiczak, több mint 5000 szavazattal nyert. A régi Index tudósítása szerint a Jobbik azzal vádolta a Fideszt, hogy tömegesen szállították a főleg romák lakta városrészekből az embereket szavazni, és csomagokat is kiosztottak köztük. A Fidesz azzal védekezett, hogy a szegényebb szavazók kérésére küldték az autókat, amelyekkel aztán a szavazóhelyiségekhez vitték őket.

2019-ben valamivel jobb eredményt ért el Ózdon a Fidesz. Jelöltjük, Eke István akkor 1925 szavazattal kapott ki Janiczaktól, ami még mindig sok, de azért hízelgőbb az ötezres különbségnél. Emiatt lehetett volna jelentősége Szalontai Dávid és Pap Ferenc indulásának. Janiczak Dávid szerint a Fideszben úgy számolhattak, hogy a két jelölt elvihet tőle pár száz szavazatot, ezért segítették őket az ajánlásokkal. Pap Ferenc 2019-ben is megpróbálkozott a polgármester-jelöltséggel. Akkor el is jutott a választásig, ahol aztán 115 szavazatot kapott.

Szintén Janiczak újraválasztási esélyeit ronthatja a papíron függetlenként induló Fidrus Péter, aki 2014 és 2019 között Janiczak egyik alpolgármestere volt, később azonban megromlott a kapcsolatuk. Róla és egy másik volt ózdi alpolgármesterről, Farkas Péter Barnabásról kerültek elő náci karlendítős fotók, valószínűleg egymást fotózták.

A 2019-es eredmények alapján még a Szalontaiékra és az egykori alpolgármesterre leadott szavazatok ellenére is bőven maradna Janiczak kétezer szavazatos előnyéből. Éppen ezért számít arra a polgármester, hogy június 9-én nagyüzemben megy majd a szavazatvásárlás és a szavazók utaztatása, amire szerinte a korábbi választásokon is volt már példa. De akkor nem csinálták ennyire feltűnően, mint most, mondta, mert szerinte a Fidesz már el is kezdte a szervezést.

Mivel Janiczak szerint az alacsony részvétel a Fidesznek kedvezhet, ezért az utolsó napokban a szavazók mozgósítására fogja kihegyezni kampányát. Mindenkit arra buzdít majd, hogy menjenek el szavazni, ne a megvett szavazatok döntsék el a választást. Az újrázásra készülő polgármester azt mondta: azért lett ennyire fontos a Fidesznek Ózd, mert ez tűnik az egyetlen nyerhető fontosabb városnak Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!