Szentkirályi Alexandra Pesti srácok sétánnyá nevezné át a Horn Gyula sétányt

2024. október 24. – 19:08

Másolás

Vágólapra másolva

Szentkirályi Alexandra a Facebookon arról írt, hogy Horn Gyulát nem lehet felmenteni az 1956-os eseményekben játszott szerepe miatt, ezért a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztik azt a javaslatot, hogy a XIII. kerületi Horn Gyula sétány nevét változtassák Pesti srácok sétányra, mivel szerintük Horn Gyula bűnei a magyar szabadság ellen nem feledhetők.

„A Fővárosi Közgyűlés elé visszük, hogy a törvényt és a magyar szabadság forradalmát is sértő Horn Gyula sétányt nevezzük át Pesti srácok sétányra, mert a magyar szabadság és a pesti srácok ellen elkövetett, soha meg nem bánt bűnök alól senkit nem lehet felmenteni, Horn Gyulát sem” – írta Fidesz frakcióvezetője.

Korábban a Telex is megírta, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala jogsértőnek találta a XIII. kerületi Horn Gyula sétány elnevezését, amely így hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közgyűlés megváltoztatásról szóló rendelkezését.

Az idézett indoklás szerint „közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett”. A Fővárosi Önkormányzatnak be kellett volna szereznie a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalását, mivel jegyzőkönyvek által is bizonyítottan kétség merült fel a tekintetben, hogy a közterület elnevezése megfelel-e a törvény rendelkezésének.

A Fővárosi Önkormányzat a kormányhivatal felhívásával ellentétben nem kérte ki az MTA állásfoglalását, és a 2023. márciusi, a közterület elnevezésének módosítását kérő törvényességi felhívásnak sem tett eleget. Budapest Főváros Kormányhivatala ezért fordult a Fővárosi Törvényszékhez 2023 áprilisában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!