800 milliót költött az állam Orbán utazásaira másfél év alatt

2024. október 24. – 12:25

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly június óta 800 millió forintot költött az állam Orbán Viktor utazásaira, ez 300 millióval több, mint az azt megelőző másfél évben (2022 januárja és 2023 júniusa között) a miniszterelnök utazásaira költött mintegy 500 millió forint, írja a Hvg360. A Külgazdasági és Külügyminisztérium adatsora alapján a lap azt írja, hogy a 60, jellemzően 1-2 napos út során szállásra nagyjából 540 millió forint, útiköltségre körülbelül 255 millió ment el, és napidíjként 15 millió forintot is elszámoltak.

A lap azt írja, hogy az adatsor a korábbi gyakorlattal szemben már nem részletes, csak ömlesztve közli a költségeket, ezért az nem derül ki belőle, hogy egy-egy szálláshelyet mennyiért béreltek Orbánnak és kíséretének, így nem tudni, volt-e az 5,5 milliós bécsi szálláshoz hasonló tétel, és az sem, hogy mennyibe került a kormányfő és feleségének tavaly márciusi pisai kiruccanása.

Az adatok alapján Orbánt egy év alatt tizenháromszor vitte a honvédségi kormánygép, és a biztonsági személyzettel együtt általában 10-20 fős delegáció kíséri, de Kijevbe 50 főnél is többen mentek vele, 41 biztonsági személlyel együtt, és körülbelül ennyi kísérője volt Kínában is, és az amerikai útjain is, amiken Donald Trumppal találkozott.

Általában elkíséri Orbánt Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter és Máté János államtitkár mellett Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Rahói Zsuzsanna külpolitikai tanácsadó, és a politikai igazgatója, Orbán Balázs is. Több úton ott volt vele Mario David portugál politikus, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lantos Csaba energiaügyi, Varga Mihály pénzügy-, és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is, de egy meg nem nevezett családtagja is. A lap szerint ő valószínűleg a miniszterelnök felesége lehet.

Az adatok alapján a miniszterelnök az esetek közel harmadában keleti országokba vagy a Balkánra ment, de a lap szerint az EU-n kívüli utak hozadéka sovány, az utóbbi években egyedül a kínai befektetések nőttek érdemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!