Egy légiközlekedési szakértő szerint technikai landolás során nem száll ki az utas a gépből, pedig Orbán Viktor elvileg ezt tette Pisában

2023. március 13. – 20:24

Másolás

Vágólapra másolva

Technikai landolás során szállt ki Pisában Orbán Viktor a fővárosba tartó honvédségi gépből – tudta meg az RTL a Kormányzati Tájékoztatási Központtól. Miután a magyar miniszterelnök hivatalos látogatást tett Kairóban, egy honvédségi repülővel nem Budapestre, hanem Pisába repült, ahol kiszállt, majd később Firenze utcáin tűnt fel a felesége, Lévai Anikó társaságában.

Az RTL a technikai landolással kapcsolatban tett fel kérdéseket Pető György pilótának és légiközlekedési szakértőnek, aki szerint némiképp sántít a Kormányzati Tájékoztatás Központ válasza. Ugyanis akkor beszélhetünk technikai leszállásról, ha az útmegszakítás nem tervezett volt, például ha a pilótának meg kell győződnie arról, hogy nincs a repülés biztonságát veszélyeztető probléma.

Ha az útvonalterv szerint a gépnek Kairóból Budapestre kellett repülnie, akkor is legfeljebb néhány tíz kilométerre térnek ki, hogy leszálljanak egy repülőtéren. Ilyen esetben azonban az utas nem száll ki a gépből

– tette hozzá a légiközlekedési szakértő.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint a miniszterelnök a Firenzében tanuló lányához repült. Az olasz kitérő legalább 3-4 millió forintba kerülhetett az adófizetőknek a gép üzemeltetési költségei miatt. Hadházy hivatali visszaélés miatt tesz feljelentést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!