A parlament helyett a kormány dönthet a magyar katonák külföldi bevetéséről, már Sulyok Tamás előtt a törvény

2024. október 22. – 16:30

Másolás

Vágólapra másolva

„Csak nem arra készül a »békepárti« Orbán Viktor, hogy magyar katonák titokban az oroszok oldalán harcoljanak Ukrajna ellen?” - tette fel a kérdést Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek országgyűlési képviselője Facebookon, miután a parlament fideszes többsége hétfő délután megszavazta a honvédelmi törvények módosítását.

A jogszabály-módosítás alapján a jövőben az Országgyűlés helyett a kormány dönthet a honvédség külföldi bevetéséről és állomásozásáról.

Ugyancsak a kormány dönthet a külföldi fegyveres erők magyarországi vagy Magyarország területéről kiinduló alkalmazásáról és magyarországi állomásozásáról, ha azok az ENSZ Biztonsági Tanácsa, a NATO vagy az EU határozatán alapulnak.

Az MTI összefoglalója szerint a kormány dönthet a honvédség bevetéséről olyan esetekben is, amikor bajba jutott magyar állampolgár vagy más személy külföldi kimenekítéséről van szó. Mindezek mellett a honvédelmi miniszter határozhatja meg, hogy a honvédség milyen külföldi gyakorlatokon vagy kiképzéseken vegyen részt.

A november 1-jén hatályba lépő módosítások szerint az Országgyűlés jogkörében csak azoknak a külföldi fegyveres erőknek a magyarországi vagy Magyarország területéről kiinduló alkalmazása marad, amelyek nem az ENSZ Biztonsági Tanácsa, a NATO vagy az EU döntésén alapulnak.

A törvényjavaslatot 130 igen és 48 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el az Országgyűlés hétfő délután, és már csak a köztársasági elnök aláírására vár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!