Tovább drágult a majdnem világrekorder hosszú magyar függőhíd

2024. október 22. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Bár már nyár elején átadták, most tovább drágult Borsod-Abaúj-Zemplén megye új turisztikai attrakciója, a sátoraljaújhelyi függőhíd, kormányzati nyelven a Nemzeti Összetartozás Hídja. Az Mfor vette észre, hogy a Szárhegy és Várhegy között kihúzott kötélhíddal kapcsolatos szerződést október 10-én módosították.

Az alapszerződés szerint a beruházás nettó 4.098.689.700, azaz több mint 4 milliárd forint volt, de mint a szerződésből kiderült időközben több mint nettó 473 millió forint költségtöbblet keletkezett. Így a végösszeg most már nettó 4,57 milliárd forint. Az Mfor azt írja, hogy ezért a vállalkozó – a Graboplan Industrie Kft. – még egy számlát nyújthat be a megrendelőnek.

Az emelkedést a dokumentációban meg is indokolták: 2022. február 24-én kitört az orosz-ukrán háború, amely nemzetközi szankciókkal együtt váratlan inflációt, üzemanyag-, építőanyag- és alapanyag-áremelkedést okozott. Az indoklás szerint ezek a körülmények a vállalkozó ellenőrzésén kívül esnek, a rendes üzleti kockázatát jelentősen meghaladják. Az indoklást az Építési és Közlekedési Minisztérium által felkért KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. szakvéleménye a rendes üzleti kockázaton felüli költségnövekedést helyben hagyta, és az eredeti szerződéses ellenértékhez képest azt 11,6 százalékos mértékben határozta meg.

A trianoni békeszerződés aláírásának 103. évfordulóján, a Nemzeti Összetartozás napján adták át a hivatalosan a Nemzeti Összetartozás Hídjának nevezett, a maga nemében világrekorder függőhidat. A híd műszaki adatai: 700 méter hosszú, 83 méter magasan húzódik. A járófelülete 1,2 méter széles, ezért kétirányú gyalogosforgalom is megengedett rajta. Egyszerre legfeljebb háromszázan mehetnek fel rá, a jegy felnőtteknek, gyerekeknek 5000 forint. Ezért a belépőkapukon belül adott napon korlátlan ideig lehet sétálgatni rajta. A hidat még átadás előtt teszteltük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!