Karácsony kész Budapestinfót tartani, ha a kormányinfóra beengedik a kitiltott lapokat

2024. október 22. – 15:28

Karácsony kész Budapestinfót tartani, ha a kormányinfóra beengedik a kitiltott lapokat
Kiss Ambrus tájékoztat – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kész a Fidesz-frakció által követelt Budapestinfót tartani Karácsony Gergely főpolgármester, ha a Kormányinfóra minden magyar sajtóorgánum meghívást kap, és kérdezhet – mondta Kiss Ambrus, a főpolgármesteri hivatal főigazgatója, Karácsony korábbi általános helyettese egy sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy számos ellenzéki javaslatot befogadtak a következő közgyűlésre, csökkentették például a bizottságok számát.

Mint kiderült azonban, egyelőre nem úgy tűnik, hogy a főpolgármesternek lesznek helyettesei a következő, jövő szerdai közgyűlésre, de folyik a háttérben az egyeztetés. Kiss Ambrus közölte: próbálják elérni, hogy ne vegyék észre a budapestiek a helyettesek hiányát. Elismerte, hogy ha nem lesz helyettes hamarosan, akkor törvénysértésben lesz a főváros, és ha jön erre törvényességi észrevétel a főispántól, „akkor a közgyűlés majd válaszolni fog rá”. Hozzátette, hogy tud még egy pár önkormányzatot Magyarországon hasonló problémával.

A szerdai közgyűlésen a főpolgármester javaslatot tesz a fővárosi cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjaira, erről azonban még folyamatos egyeztetés folyik a frakciókkal.

A főigazgató közölte, hogy a közgyűlésen a főváros javaslatokat tesz a kormány által meghirdetett lakhatási programmal kapcsolatban is. Így például javasolják, hogy jelenjenek meg azok a felhívások, amik a vonatkozó 20 milliárd forintos uniós támogatások lehívását segítik, a főváros ugyanis még egy forintot se látott ebből a pénzből.

Kiderült: a főváros egyetért a kormány által hangoztatott, Airbnb-szerződéskötésekre vonatkozó kétéves moratóriummal, úgy, hogy azt a lehető legrövidebb időn belül hirdessék ki. Külön fővárosi javaslat szerint az egy évnél hosszabb lakáskiadás esetében az ebből származó jövedelem adójának a felét, a három évnél hosszabb kiadás esetében pedig az egészet engedjék el. Így többeket ösztönöznének arra, hogy lakásukat beforgassák erre a piacra.

Még két moratórium fenntartásáról esett szó: a főváros vezetése kéri a közgyűlést, tartsa fenn a dunai kikötő engedélyeztetésére vonatkozó moratóriumot 2024 december 31-ig, az új kikötői szabályozás életbe lépéséig.

A moratóriumról szóló korábbi döntést ugyanis a főispán megtámadta, ugyanúgy, mint a digitális reklámfelületek kiadására vonatkozót. Ez utóbbi esetben is fenntartaná a moratóriumot a főváros 2025 szeptember 30-ig, hogy összhang legyen a törvényi szabályozással.

A tájékoztatón szó esett arról is, hogy megnézik, milyen feltételekkel üzemeltethetők az új CAF villamosokkal kiváltott használt hannoveri villamosok a HÉV-vonalakon (ahol a hírek szerint járműhiány lehet jövőre). Kiss Ambrus szerint két komoly problémát kellene áthidalni: az áramátalakításét és a keskenyebb peronokét, ezeket alaposan megvizsgálják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!