Hetekig folyt a szennyvíz egy soproni társasházból, cikkünk után sikerült megoldani a problémát

2024. október 19. – 06:29

Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Egy soproni lakóparkból heteken át folyt ki az utcára a bűzös szennyvíz, amiről több környékbeli is bejelentést tett a hatóságoknál, mégis hetekig tartott, míg megoldották a problémát. Hivatalosan „a hatóság a szükséges intézkedéseket megtette, a közegészségügyi-járványügyi veszély elhárításáról gondoskodott” – válaszolta a Telex kérdésére a kormányhivatal járási népegészségügyi osztálya.

Folyik a szennylé és benne a szétázott vécépapír a soproni utcára, hetek óta szagolja a bűzt a lakópark – írtuk október elején a Telexen. Az Eilat utca és a Hosszú utca sarkán álló társasházból az úttestre is kifolyt szennyvíz miatt a környéken élők elmondása szerint akkor már hosszú ideje szenvedtek. Ez egyrészt penetráns bűzt okozott, másrészt a járda nélküli utcában nehéz, illetve inkább lehetetlen volt az autógumikkal és cipőtalpakkal kikerülni a közegészségügyileg is veszélyes szennyvizet, ami így messzire eljuthatott.

A problémát egy hibás szennyvízcső okozta, ami viszont magánterületen volt, így bár a hatóságok felszólították a tulajdonost a hiba elhárítására, az időbe került. Legalábbis ez derült ki azokból a nyilatkozatokból, amiket több érintett hivataltól kértünk. A lakók azt is elmondták, hogy bár heteken át leveleztek és hívogatták telefonon a hatóságokat, a dolgok csak azután gyorsultak fel, miután a Telex tudósítása megjelent.

Fotó: Nagy Márta / Telex
Fotó: Nagy Márta / Telex

Sopron jegyzője is tudott a helyzetről, és a Soproni Vízmű Zrt. szakembereivel helyszíni szemlét is tartottak az Eilat utca sarkán. Megállapították hogy a szennyvízelvezető megrongálódott, amikor a társasház a belső vezetéket szerelte. „A társasház képviseletében eljáró személy ígéretet tett, hogy a problémát azonnal elhárítják. Azonban az elmúlt hetekben nem történt meg a szükséges javítás” – írta megkeresésünkre Sárvári Szabolcs.

A jegyző ezek után hivatalból a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal Soproni Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályát kérte, hogy a „szükséges intézkedéseket tegyék meg”. Ezek után mi is kerestük a népegészségügyi osztályt. Az ő válaszukból is az derült ki, hogy a köz- és magánterületek közegészségügyi követelményeknek megfelelő állapotban tartásáról a tulajdonos, illetve a használó köteles gondoskodni. Őket a baj esetén a hatóság kötelezi a megfelelő intézkedésekre a „rendelkezésre álló bizonyítékok értékelését követően”.

Így történt ez a soproni Eilat utcában is. A bejelentés után a hatóság a szükséges intézkedéseket megtette, felvette a kapcsolatot a közös képviselővel, és a közegészségügyi-járványügyi veszély elhárításáról gondoskodott. Az intézkedések eredményeként a szennyvízszivárgás megszűnt. A helyszínen a szennyvíztisztító akna környezetének helyreállítása folyamatban van – közölte a kormányhivatal járási népegészségügyi osztálya.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!