Schmidt Mária: Szó volt Munkácsy-képek vásárlásáról, de idén biztos nem születik erről döntés

2024. október 18. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

„Szó volt róla, de nincs döntés Munkácsy-festmények vásárlásáról, sem egy közép-európai kortárs múzeum létrehozásáról. Idén nem is lesz döntés”

– nyilatkozta Schmidt Mária az Atvnek. A Terror Háza Múzeum és a XXI. század Intézet főigazgatója válaszában arra a 444-en megjelent cikkre reagált, miszerint az állam és a Mol közös alapítványa, a Mol – Új Európa Alapítvány (MÚEA) több mint 27 milliárd forintért vásárolna Munkácsy-festményeket. Schimdt Mária a MÚEA kuratóriumának tagja.

A 444-hez eljuttatott dokumentumok szerint a Munkácsy-festmények beszerzésére tett kísérlet már év eleje óta tarthat, az információk szerint 73 alkotásról lehet szó. Az állam nem először próbálja megvásárolni az elismert festő munkáit. Az Atv azt írja, 2019 januárjában megvették a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjtőjétől, Pákh Imrétől a Golgotát 3 milliárd forintért. Pákh 1994 óta foglalkozik a festő műveivel, több mint 80 festményből áll a gyűjteménye, plusz grafikákból.

Az iratokból az is kiderül, hogy a festmények mellett Schmidt Mária ötlete alapján a MÚEA a következő öt-hat évben létrehozna egy közép-európai kortárs múzeumot, ami lényegében az alapítvány magánintézménye lenne. A tervek szerint a képtár induláskor 4-500 festményből állna, amire a becslések szerint 20-25 milliárd forintot kellene költeni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!