Egy dokumentum szerint 27 milliárdért vásárolna Munkácsy-festményeket az állam és a Mol közös alapítványa, de erről még nem született döntés

2024. október 18. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar állam ismételten próbálkozhat a Munkácsy-festmények megvásárlásával, a 444-hez eljuttatott dokumentumok szerint most a MOL – Új Európa Alapítványon (MÚEA) keresztül szeretnének több mint 27 milliárd forint költeni Munkácsy-festményekre.

A félig a magyar állam, félig pedig a Mol tulajdonában lévő MÚEA 2021-ben jött létre 600 millió forint induló tőkével, amiből 300 millió közpénz volt – írja a 444. A MÚEA 10,49 százalékával a MOL-csoport legnagyobb magyar részvényese, kuratóriumában olyan a Fideszhez köthető emberek vannak, mint Demeter Szilárd, Schmidt Mária vagy Világi Oszkár szlovákiai magyar vállalkozó, a MOL vezérigazgató-helyettese, a Csíki Sör új tulajdonosa.

Az alkotásokat Pákh Imrétől vennék meg, akinek Munkácsy gyűjteménye több mint 80 festményből és grafikából áll. A magyar, de leginkább az USA-ban tevékenykedő üzletember 2009-ben hozta létre a Munkácsy Mihály Alapítványt, aminek kuratóriumi elnöki posztját az elmúlt években többek között Rákay Philip, L. Simon László és Fásy Ádám is betöltötte.

A lap szerint a Munkácsy-festmények beszerzésére tett kísérlet már év eleje óta tarthat, a dokumentumok szerint az államhoz és Molhoz tartozó alapítvány 27,3 milliárd forintot szán a következőkre: 73 Munkácsy-festmény, 8 Munkácsy-tanítvány festmény – Révész Imre és Karlovszky Bertalan –, 6 szobor, 11 különálló grafika – ebből egyik kétoldalas –, 2 rézkarc és egy 38 rajzot tartalmazó mappa.

A 444 hozzáteszi, hogy a költségvetési terveknek van egy olyan verziója is, amiben nem szerepel a festmények felvásárlása, tehát még nem biztos, hogy sikerül nyélbe ütni az üzletet.

Mindemellett Schmidt Mária ötlete alapján a MÚEA a következő öt-hat évben létrehozna egy közép-európai kortárs múzeumot, ami lényegében az alapítvány magánintézménye lenne. A 444-hez eljuttatott dokumentum szerint a képtár induláskor 4-500 festményből állna, amire a becslések szerint 20-25 milliárd forint kellene költeni.

Az ügy kapcsán kérdéseket küldtünk a Molnak, valamint a Mol – Új Európa Alapítványnak is.

Frissítés 10.18. 12.05-kor: A Mol – Új Európa Alapítvány válaszában azt írta, hogy
„folyamatosan figyelemmel kíséri a tevékenységi köréhez kapcsolódó információkat és vizsgálja az értékteremtést és fejlesztést célzó lehetőségeket és kérelmeket. Az összefoglalók egy része kerül javaslatként a kuratórium elé, ahol jóváhagyó és elutasító döntések egyaránt születnek. A 444.hu-n ma megjelent hírben szereplő témákról nem hozott döntést a kuratórium, így minden kapcsolódó állítás feltételezés, az Alapítvány nem kívánja véleményezni a médiában.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!