Tóval körbevett, vitorlásra hajazó épület az autópálya és a gyárcsarnok között: megvan, milyen lesz az új Közlekedési Múzeum

2024. október 16. – 18:22

Tóval körbevett, vitorlásra hajazó épület az autópálya és a gyárcsarnok között: megvan, milyen lesz az új Közlekedési Múzeum

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárult a debreceni Közlekedési Múzeum épületére kiírt ötletpályázat, a győztes pályamunkát az Archiko Építőipari Tervező Kft. adta be – közölte Facebook-oldalán Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára.

Lánszki szerint a terv a pályaművek sorából „szabad tömegformálásával, bátor és kifinomult építészeti nyelvezetével emelkedik ki, a beadott művek közül leginkább megfelelve a pályázati kiírásban szereplő ikonikusságnak”. Azt írja, „a plasztikus forma egy nagy, egybefüggő teret rejt magában, mely nagyvonalú, belső galériák, hidak kialakításával izgalmas vizuális kapcsolatokat eredményez. További előny a viszonylag zárt belső tér, mely kezelhető mennyiségű üvegfelületet eredményez, és amelynek köszönhetően a külső történések nem terelik el a figyelmet a kiállításról.” A második és a harmadik helyezettet itt lehet megnézni.

Mint látható, a vitorlás hajókkal tarkított tükrű kis tavacskával körbevett épület nem különösebben illusztris helyszínen, városszéli autóutak ölelésében helyezkedik el. Ennek oka, hogy a múzeumot a BMW-gyár szomszédjába szerették volna rakni, hogy kiegészíthesse a szomszédos cég látogatóközpontját.

Lánszki Regő szerint „az új Közlekedési Múzeum az innováció központja lesz, ami az egész jövő magyar iparát meghatározza”, azt pedig nem is kell különösebben elmagyarázni, hogy miért ideális hely Debrecen a múzeum számára: „a város neve is a honfoglaló magyarok egyik török nyelvű népcsoportjának 'mozogjon' szavából ered, Debrecen az autóipar új csillaga”. Ezt Vitézy Dávid valószínűleg másképp látja, nemrég öt érvet sorolt fel, amelyek miatt szerinte az intézménynek Budapesten kéne maradnia.

„Képzeljék el: a Hortobágy végtelen síkságán, az autópálya és a BMW gyár mellett egy különleges épület tűnik fel a távolban. Egy olyan épület, ami távolról délibábnak tűnhet, de ahogy közeledünk, egyre inkább valósággá válik. Ez lesz a Közlekedési Múzeum, egy olyan épület, ami nemcsak funkcionális, de esztétikai élményt is nyújt” – zárja posztját az államtitkár.

Debrecen szerdán sok bókot kapott a kormánytól, Lázár János miniszter, Lánszki főnöke például azt közölte: a város hamarosan akár meg is előzheti Budapestet, sőt, Hamburg jelentőségű várossá válhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!