A Kúria Orbánnak adott igazat, hiába nyert ellene a Pécsi Stop

2024. október 16. – 13:23

Másolás

Vágólapra másolva

A Kúria ítélete alapján mégis Orbán Viktor áll nyerésre a Pécsi Stop portál ellen, noha a kormányfő másodfokon, jogerősen korábban már alulmaradt az általa indított perben – írta a Média1. Orbán sérelmezte, hogy a Pécsi Stop idézte a Spar vezérigazgatójának egy osztrák lapban közölt állítását, amely szerint Orbán Viktor az egyik rokonának kért részesedést a SPAR magyarországi leányvállalatából.

A kormányfő szerint az állítás valótlan, ezért kifogásolta, hogy azt a lap – és több más lap is – idézte.

A Pécsi Törvényszék és a másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla azonban a Pécsi Stopnak adott igazat, igazolva, hogy a kormány és a Spar nyilvánosság előtt zajló vitájában közérdeklődésre számot tartó nyilatkozatott tett Reisch, így annak továbbközléséért nem kérhető számon a sajtó.

A Kúria azonban másképp gondolta, szerinte a valóságtartalom igazolása nélkül a nyilatkozat továbbközléséért felelősségre vonhatók a médiumok. „ Az ítélet következtében veszélybe kerül a magyar sajtó szabad működése, ezért a lap az Alkotmánybírósághoz, szükség esetén pedig a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordul.” – írta a Média1.

A kormányfőt képviselő ügyvédi iroda pert indított többek között Economx.hu-t, az Indexet, a Klubrádiót, két pert is indított az rtl.hu ellen, perelte a 24.hu-t, a Magyar Narancsot, a Pécsi Stopot, a Hírklikket, a 444.hu-t. A Kúria ítélete ezek ellen a lapok elleni perekre is hatással lehet.

A másodfokú ítélet után Orbán átutalta az egymillió forintot a Pécsi Stopnak, amelyet azonban most vissza kell utalni a kormányfőhöz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!