Elektromos rollert sem lehet büntetlenül ittasan vezetni

2024. október 15. – 13:17

Másolás

Vágólapra másolva

Bár az elektromos roller egyelőre nem szerepel a KRESZ-ben, nincs rá meghatározva sebességhatár, nincsenek tisztázva kivilágításának szabályai sem, a bírói gyakorlat ennek ellenére egyértelmű abban, hogy az ittas járművezetés elektromos rollerrel is elkövethető – közölte a Fővárosi Ítélőtábla büntető kollégiumának vezetője a táblabíróság keddi médiaklubjában.

A tájékoztatás szerint a büntetőjog fogalomrendszerében a gépi meghajtású jármű jelentése egységes és tisztázott: gépi meghajtású jármű minden olyan jármű, amit beépített erőgép hajt. Mivel az elektromos roller a közúti forgalomban használt, alapvetően személyszállításra szolgáló eszköz, amelyet akkumulátorral beépített erőgép hajt, így elkövethető vele az ittas járművezetés, írja az MTI.

Ujvári Ákos azt mondta, hogy a KRESZ alapvető rendelkezése a „ne veszélyeztess!” elv, amely minden közlekedési résztvevőre vonatkozik, és akkor lép be a bírói gyakorlat szerint, ha egy adott, a közlekedést veszélyeztető magatartásra nincs részletszabály. Példaként említette, hogy ha az elektromos rollert vezető súlyos testi sértést okoz másnak, akkor testi épség elleni bűncselekmény miatt vonható felelősségre.

0,5g/l véralkoholszint felett már bűncselekménynek – előtte szabálysértésnek – minősül az ittas vezetés, ebben az esetben pedig egyenes következmény a járművezetéstől történő eltiltás, melynek maximuma legfeljebb 10 évig terjedhet.

Az új KRESZ-ben már külön szabályok foglalkozhatnak majd az elektromos rollerekkel, ahogy azt korábbi cikkünkben írtuk. A jelenlegi elképzelés szerint motoros rollernek minősülnek majd az 1000 wattnál kisebb teljesítményű vagy 35 kilónál könnyebb, illetve síkúton, önerőből 25 km/óra sebességnél nem gyorsabb, legalább kétkerekű, egy tengelyen kormányzott, vezetőjét állva szállító járművek. A nagy teljesítményű motoros rollerek értelemszerűen azok lehetnek, amelyek erősebbek 1000 wattnál vagy nehezebbek 35 kilónál, vagy gyorsabbak 25 km/óra sebességnél. Ez utóbbiak esetében is szerepelhet a paraméterek közt, hogy legalább kétkerekűek, egy tengelyükön kormányzottak, illetve vezetőjüket kizárólag állva tudják szállítani.

A kisebb teljesítményű elektromos rollerekre alapvetően a kerékpáros szabályok vonatkozhatnak a jövőben, így használatukhoz ezután sem kell majd jogosítvány vagy kötelező biztosítás, illetve védőfelszerelés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!