A minisztérium szerint az állami egészségügy mindenkit el tud látni, csak az időpont kérdéses

2024. október 14. – 06:36

Másolás

Vágólapra másolva

Megteremtik a jogi lehetőséget, hogy az egészségügyi magánszolgáltatók közfinanszírozott ellátást nyújthassanak a hiányzó területeken, de a Belügyminisztérium jelenleg nem lát olyan ellátási problémát, hogy rögtön éljenek is vele, derült ki a Népszava cikkéből.

Az egészségügyi tárca pár napja hozott nyilvánosságra egy jogszabálytervezetet, amely utat nyitna annak, hogy az egészségügyi magánszolgáltatók hiánypótló szolgáltatásként közfinanszírozott ellátást nyújthatnak. „Csak olyan szolgáltatásokért kaphatnak a magánellátók állami közfinanszírozást, amit tőlük olcsóbban vehet meg az állami egészségpénztár, mint külföldön” – írta a tervezet részleteiről a minisztérium a Népszava megkeresésére.

A válaszuk szerint azok a szolgáltatások tartoznak majd a hiányzó kategóriába, amiket az esetek legalább 95 százalékában a rendszer nem képes nyújtani, és ezért a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) jellemzően külföldön vásárol meg. Jelenleg azonban még nem látnak olyan ellátási problémát, amelynek állami biztosításához be kéne vonni magánszolgáltatókat.

A lap cikke szerint nem tekinti például „hiánypótló állami szolgáltatásnak” a Belügyminisztérium a várólistás műtéteket. A tárca válasza szerint

„mindenkit el tudnak látni, csupán az ellátás pontos időpontja kérdéses”.

Azt is írták, hogy az egészségbiztosító folyamatosan monitorozza a külföldön általa igénybe vett ellátásokat, és elvégzi a szükséges költségszámításokat. Ha jobban megéri egy magyarországi magánintézményben elláttatni a beteget, mint külföldre szállítani, akkor itthon finanszírozza majd az adott terápiát a biztosító. A tárca álláspontja szerint így ez a módosítás elsősorban a betegek érdekeit szolgálja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!