Jámbor András pert nyert az őt pedofilozó Origo ellen

2024. október 13. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

Sajtó-helyreigazítási pert nyert Jámbor András, a Szikra Mozgalom országgyűlési képviselője az Origo ellen. A kormányhoz közeli Origo több cikkében is írt a mozgalomról és Jámborról, emiatt fordult bírósághoz a képviselő. A Fővárosi Ítélőtábla helyt adott a kérelemnek, az Origot helyreigazításra és a perköltség megfizetésére kötelezte.

A per tárgyai olyan idei cikkek voltak, amelyben az Origo azt állította, hogy a Szikra Mozgalom tagjai pedofil bűncselekményeket követtek el, pedofil bűnözőket fedeznek. Az egyik cikk Jámbor Andrást is bűnrészesnek nevezte pedofil bűncselekményben.

Az ügy háttere, hogy az antifás-kitöréstúrás-bántalmazós ügyben őrizetbe vették a mozgalom egykori tagjának, D. Krisztinak az élettársát. A férfi lakásán találtak egy laptopot, amelyen pedofilképek voltak. A férfit (aki nem volt tagja a mozgalomnak) ezután beidézték, de ő a kihallgatás előtt öngyilkos lett. A kormányhoz közeli média ezt úgy interpretálta, hogy a Szikra Mozgalmat és Jámbor Andrást kezdte el pedofilozni: a helyzet odáig fajult, hogy Jámbor szerint egy alkalommal, amikor Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető elsétált mellette a parlamentben, odasúgta neki, hogy „pedofil”.

Mint Jámbor András korábban közölte, a mozgalomból senkit nem hallgattak ki, a rendőrség sem kötötte hozzájuk a férfit. A bíróság ennek ellenére első fokon elutasította a képviselő helyreigazítási kérelmét. Fél évvel később a másodfok adott helyt Jámbornak, aki így megnyerte a sajtópert. Az Origonak helyreigazításában jeleznie kell, hogy valótlan volt a Jámbor András pedofilbotrányára vonatkozó állításuk.

Az Átlátszó idén is kikérte a Fővárosi Törvényszéktől a sajtó-helyreigazítási és jogi perek számát a megelőző évre vonatkozóan. Ebből a cikkből kiderült, hogy a legtöbb sajtópert a Magyar Nemzet, a Mediaworks és az Origo bukta: az Origo pereinek kétharmadát veszítette el tavaly.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!