Szijjártó az orosz állami médiának: Elfogadhatatlanok Kamala Harris Orbánt bíráló szavai, a Nyugat pedig elkerülhette volna az orosz-ukrán háborút

2024. október 12. – 18:28

Másolás

Vágólapra másolva

„Botrány így beszélni a miniszterelnökről. Elfogadhatatlan. De nemcsak a miniszterelnökkel szemben tiszteletlenség, hanem a magyar emberekkel szemben is” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek szombaton, írja a 444.hu. A miniszter Kamala Harris szerdai kijelentésére reagált, amelyben az orosz hírügynökség értelmezése szerint Harris gyilkosnak nevezte Orbán Viktort.

Kamala Harris az USA alelnöke és a Demokrata Párt elnökjelöltje egy szerdai interjújában válaszolt arra a kérdésre: mit szól ahhoz, hogy Donald Trump olyan politikusokkal ápol jó viszonyt, mint Orbán Viktor, Hszi Csin-ping kínai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai diktátor. Ezt Harris úgy kommentálta:

„diktátorok, autokraták és emberek, akiket joggal lehet gyilkosnak nevezni”.

Ezt a választ az orosz hírügynökség úgy értelmezte, hogy ezeket a jelzőket az alelnök az összes felsorolt névre értette, ezért a kérdést is így tették fel Szíjjártónak.

Szijjártó Péter volt az első, aki magyar részről reagált a kijelentésre, de a szombati interjúban arról is beszélt, hogy szerinte a nyugati országok is felelősek az Ukrajnában kialakult helyzetért. Szerinte a NATO elkerülhette volna a háborút, ha komoly tárgyalásokat folytatott volna a Moszkva által követelt biztonsági garanciákról. Ezzel azokra a 2021-ben megfogalmazott követelésekre utalt, amelyek értelmében a NATO-nak az 1997-es pozíciókba kellet volna visszavonnia az infrastruktúráját, illetve megtiltotta volna Ukrajna NATO-tagságát. Szíjjártó szerint ezek a feltételek elegendőek lettek volna ahhoz, hogy ne törjön ki háború. Arról azonban nem beszélt, hogy az 1997-es állapotok visszaállításával gyakorlatilag Magyarország NATO-tagsága is megszűnne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!