Esővízgyűjtés, kutyaürülék-mentesítés Józsefvárosban, konténerházak, csomagmegőrzők – itt vannak a budapesti közösségi költségvetés friss nyertesi

2024. október 12. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

13 új projekt valósul meg fővárosi közösségi költségvetési forrásból – közölte szombaton a Fővárosi Önkormányzat. Október 7-ig lehetett szavazni 175 olyan ötletre, amiket korábban a budapestiek nyújtottak be.

A közösségi költségvetés keretében évente egymilliárd forint felhasználásáról a budapestiek döntenek. Idén több mint 29 ezren voksoltak a közlemény szerint.

A szavazás idén is öt kategóriában zajlott, legnagyobb számban „helyi kis ötletekre” lehetett szavazni. Ezeknek az ötleteknek már a szavazólapon van konkrét helyszíne és maximum 50 millió forintból megvalósíthatóak. Ebben a kategóriában nyolc ötlet nyert, ez alapján többek között lesz „kutyagumi-mentesítés a VIII. kerületben” 10 millió forintért, csomagmegőrző a Margitszigeten és a Népligetben 45 millió forintból, zöldítik a Váci és az Üllői utat (50-50 millió forint), de összekötik a meglévő kerékpáros útvonalakat is a Móricz Zsigmond körtérnél szintén 50 millióért.

A Helyi nagy ötletek kategóriában újabb nyilvános vécét kap a Margitsziget és „művészeti projektként” újul meg a Corvin-negyed aluljáró (120 illetve 60 millió forintos költséggel).

A Zöld Budapest kategória nyertese a „Csapadék összegyűjtése esőkertekben” címen futó projekt lett, amelynek becsült költsége 120 millió forint, csakúgy, mint a maradék két kategória győztesének. Az Esélyteremtő Budapest nyertes ötlete a „konténerházak hajléktalan családoknak” lett, míg a Nyitott Budapesté az, hogy jól kivilágított gyalogátkelőhelyeket alakítsanak ki. Az eddig teljesen megvalósult ötleteket itt lehet elérni, a nyertes, de még nem elkészül projektek itt érhetőek el.

A Fővárosi Közgyűlés első ülésén a Kétfarkú Kutyapárt beterjesztette, hogy a 2020 óta működő közösségi költségvetésről készítsenek utólagos hatásvizsgálatot, nézzék meg, hogy a hiányzó projektek miért maradtak el vagy készültek el késve. Ezt a hozzá érkezett módosítókkal együtt elfogadták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!