Fültisztítókból rakta ki otthon a Wesley nevét az autista kisfiú, akinek nagyon hiányzik a bezáratott iskola

2024. október 12. – 15:26

Fültisztítókból rakta ki otthon a Wesley nevét az autista kisfiú, akinek nagyon hiányzik a bezáratott iskola
Demonstráció Szegeden a Wesley-ért – Fotó/ Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Hová lettek a Wesley diákjai? címmel tartott demonstrációt Szegeden a Magyar Kétfarkú Kutya Párt városi szervezete. Az Iványi Gábor egyháza által fenntartott óvodát és iskolát a kormányhivatal bezáratta, emiatt súlyosan sérültek a gyermekek érdekei, és a gyermeki jogok is, ezért tiltakoznak – válaszolta Vasárus Gábor László, kutyapártos szervező a Telex kérdésére. Szerinte többek között az oktatáshoz való jog, a megfelelő ellátáshoz és a fejlesztéshez való jog, valamint a szülők szabad intézményválasztásának joga is sérelmet szenvedett. Szegeden ez a harmadik hasonló demonstráció, amelyen a Wesley iskola bezáratása ellen tiltakoznak szülők, tanárok, diákok és együttérző állampolgárok.

A fiam két napja fültisztítókból rakta ki otthon a betűket, hogy „Wesley ovi gimi suli”, mert nagyon visszavágyik az iskolájába – idézte fel Gégény Béláné Noémi.

Neki három autizmus spektrumzavarral élő gyermeke járt a Wesley-be, de annak bezáratása után csak a harmadik felkeresett intézményben, egy Szegedhez közeli falu iskolájában tudta őket elhelyezni. A Telexnek azt is elmondta, hogy a gyerekei rosszul viselik a váratlan áthelyezést, az ismeretlen közeg hatására újra előjöttek náluk az autizmusból eredő tünetek, mint például a hosszas ringatózás, amelyek a Wesley-be járásuk alatt nem jelentkeztek.

A demonstrációt Szeged belvárosának szombaton is forgalmas sétálóutcája, a Kárász utca közepén, a Klauzál téren tartották. A kirakott iskolai székekre és asztalokra a Wesley bezáratásával kapcsolatos feliratokat helyeztek el. Aki akart, a táblán üzenhetett a kormányhivatalnak. Az érdeklődő járókelőket a kutyapártos aktivisták tájékoztatták arról, hogy a 150 diáknak, illetve a szüleiknek kényszerből kellett másik iskolát választani, de a számukra új intézményekben a legtöbb helyen nem tudják biztosítani a sajátos nevelési igényű diákoknak a fejlesztőprogramokat, mert az iskolák többségében nincsenek arra felkészült szakemberek és fejlesztőprogramok.

Az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziuma azért nem kezdhette meg szeptember elején az új tanévet, mert az intézményt törölte a nyilvántartásból és a működési engedélyét is visszavonta a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal. A határozat augusztus 29-i keltezésű indoklásában a július 24-i pénzügyi adatokra és köztartozásokra hivatkoznak. A főispán szerint: „A gyerekek, tanulók számára a határozat végrehajtásának késedelme jelentős vagy helyrehozhatatlan kárral járna.”

Ezzel szemben a szülők igen nehezen találtak új iskolát a gyermekeiknek, mert arra csak néhány napjuk maradt, és a kormányhivatal kijelölte iskolák részben visszautasították a jelentkezéseket, ezért sok gyerek és szülő élt át nehéz napokat-heteket.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!