Lázár János államtitkára szerint „politikai hátsó szándékból” elkövetett zavarkeltés és álhírterjesztés, hogy járatritkítás lesz a HÉV-vonalakon

2024. október 11. – 19:42

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy Bálint közlekedési államtitkár „politikai hátsó szándékból” elkövetett zavarkeltésnek és álhírterjesztésnek nevezte Facebook-posztjában, hogy járatritkítás lesz a HÉV-vonalakon. Az államtitkár szerint a fővárosi agglomeráció elővárosi vonatait működtető MÁV-HÉV Zrt. napokban menesztett vezetője, Nagy Gábor korábban arról tájékoztatta a BKK-t, hogy a HÉV menetrendjében nem lesz változás, amit a fővárosi közlekedési cég tudomásul vett. Több olyan dokumentumot is csatolt a bejegyzéshez, amelyek mintha valóban ezt bizonyítanák.

A Hvg.hu birtokába került dokumentumok viszont arról tanúskodtak, hogy több vonalon is járatritkításra készülnek idén. Nagy Bálint szerint ez úgy lehetséges, hogy a MÁV-HÉV vezetője a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumot megkerülve szólt a BKK-nak a járatritkításokról, pedig a minisztérium és a MÁV sem hagyott jóvá ilyen döntést.

A közlekedési államtitkár Vitézy Dávidot sejti a dolog mögött. „Vajon kitől származott a provokatív ötlet? Mert jól szervezett akció volt az elejétől mostanáig – az álhír, az egyeztetés elhagyása, a nyilvánosság hergelése, a bizottságosdi – minden. Csakhogy a kiindulópont hamis volt, és erről papírunk is van: a HÉV menetrendjéhez nem kell és nem is fogunk hozzányúlni januártól. Vitézy azzal akarta kezdeni a fővárosi karrierjét, hogy megvédi a budapestieket egy senki által nem tervezett járatritkítástól. Nem sikerült a trükk, kiderült a hazugság. Igya meg a hársfateát, amit főzött!” – írta.

Nagy Bálint közlekedési államtitkár posztjához Vitézy Dávid odakommentelte, hogy a MÁV néhány hete kinevezett vezérigazgatója, Hegyi Zsolt szerdán arról beszélt az Inforádiónak, hogy valóban kevesebb HÉV jár majd jövőre, de végleges döntés még nincs. „Kétségtelenül a HÉV-járművek fogynak, mert elérik a kritikus életkort, ami után már nem tudjuk őket üzemeltetni. Kevesebb járművel fogunk dolgozni minden bizonnyal 2025-ben, mint 2024-ben, ennek a menetrendre lehetnek hatásai” – fogalmazott a MÁV vezérigazgatója.

A járatritkítás terve ellen Karácsony Gergely főpolgármester és Vitézy Dávid fővárosi képviselő is tiltakozott Lázár János építési és közlekedési miniszternél, aki még tőle is szokatlanul agresszív válaszban osztotta ki őket. Vitézynek például ezt üzente: „Aki ugyanis a hazugságokban az élen jár; aki elveszítette a főpolgármester választást, pedig minden segítséget megkapott ahhoz; aki most, a Fidesz után Magyar Péter seggét nyalja, nem lehet tárgyaló fél.” Vitézy válaszul azt javasolta Lázárnak, hogy igyon meg egy nyugtató hársfateát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!