A kegyelmi ügy után is milliárdos ingatlanokat kapott Balog Zoltán püspöksége

2024. október 10. – 18:37

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy 6 milliárd forint értékben kapott ingatlanokat a Balog Zoltán irányítása alatt álló Dunamelléki Református Egyházkerülethez a kegyelmi ügy óta – írja a HVG. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szerint február vége óta a magyar állam huszonnégy különböző telket és épületet ruházott át az egyházakra. Ezek összértéke a 25,5 milliárd forintot is meghaladja, az egyik legértékesebb ingatlant pedig a református egyházkerület kapta.

Úgy tűnik, a református egyház előnyös pozícióban van, ha állami ingatlanok átruházásáról van szó. Az elmúlt hónapokban több felekezetnek adományoztak ingatlanokat összesen mintegy 25,5 milliárd forint értékben, a reformátusok viszont Balog egyházkerületének juttatásán felül további 10 milliárd forint feletti értékben kaptak ingatlanokat.

A kegyelmi botrány után ugyanúgy folytak tovább az átruházások, júliusban a Balog által vezetett szervezet kapta meg az egykori Rendőrtiszti Főiskola Farkasvölgyi úti épületegyüttesét, amelynek egy kisebbik része a bencéseké. Ezzel a református egyház 5,6 milliárd forint értékű ingatlanhoz jutott, emellett megkaptak egy további 340 millió forintos ingatlant is a szomszédban, írja a HVG.

Az egyházak egyébként csak úgy igényelhetnek állami juttatásként ingatlanokat, hogy azoknak a felhasználását minden esetben előre megszabják. Ha időközben megszűnik a feladat, amire kapták az épületet, az automatikusan visszaszáll az államra vagy az önkormányzatra. A református egyház tavaly például igényt nyújtott be azokra az összesen 940 millió forintot érő hódmezővásárhelyi ingatlanokra, ahol iskolát és óvodát is működtetnek. Ezeket viszont nem kapták meg az önkormányzattól, mert más intézmények is működnek az épületekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!