Vitézy szerint igazak a HÉV-ek járatritkítási tervéről szóló hírek, a MÁV-vezér szerint nem

2024. október 9. – 12:34

Másolás

Vágólapra másolva

Vitézy Dávid összehívja a Fővárosi Közgyűlés Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési szakbizottságának rendkívüli ülését a HÉV-ek tervezett ritkítása miatt, írta a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője a Facebookon. Vitézy azt írta, a jövő hétfőre tervezett ülésre meghívta Karácsony Gergely főpolgármestert, az Építési és Közlekedési Minisztérium, a BKK, a MÁV, az érintett kerületek polgármestereit és az utasokat képviselő civil szervezeteket is.

Vitézy azt írta a posztban, hogy a BKK vezérigazgatója szerdán átadta neki a MÁV-tól a H6-os ráckevei, a H7-es csepeli és a H8-as gödöllői hév ritkítása, kapacitásának csökkentése kapcsán érkezett terveket. „Sajnos, ezek megerősítik a Hvg-ben megjelent információkat” – írta. A terv alapján csúcsidőszakban 18%-kal csökkentenék, 6 helyett 3 kocsival, és ugyanezt javasolják a ráckevei hév esetében is egyes Tökölről induló csúcsidei vonatoknál is. „Ennek alternatívájaként vetik fel, hogy a ma is zsúfolt csepeli hév ritkuljon csúcsidőben” – írta Vitézy.

Hegyi Zsolt, a MÁV vezérigazgatója szerdai közleményében azt írta, sajnálja, hogy a HÉV is a fővárosi közgyűléssel kapcsolatos politikai viták része lett: ez felesleges aggodalmat kelthet az utasainkban. „Járműhiány van, döntés még nincs” – írta Hegyi Zsolt. Szerinte a régi járművek karbantartását az alkatrészhiány, az új járművek beszerzését pedig az uniós forrásokkal kapcsolatos politikai vita hátráltatja.

„A helyzet kezelésére olyan megoldást keresünk, ami a legforgalmasabb időszakokat és vonalakat nem érinti. A sajtóban megjelent mértékű módosításokat tehát nem lehet a MÁV-VOLÁN-csoport álláspontjának tekinteni” – írta.

A Hvg.hu kedden írta meg, hogy jelentősen ritkítanának a HÉV-vonalakon, Karácsony elfogadhatatlannak, Vitézy hajmeresztőnek nevezte a tervet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!