Megint jelentősen erősödik a Covid-19 terjedése itthon

2024. október 9. – 08:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának háziorvosi kutatási hálózata idén először a légúti szezonon kívül, már az interszezonális időszaknak számító 21. és 39. hét között is gyűjtött légúti mintákat a lakosságtól, így 2024 lesz az az első év, amikor nemcsak október közepétől a következő év májusának közepéig, hanem mind a 12 hónapra vonatkozóan rendelkezni fog adatokkal a légúti tünetekkel háziorvoshoz fordulók számáról, a megbetegedéseket okozó vírusokról és a tesztpozitivitási arányokról.

A legfrissebb adatok szerint a Covid-19 megint erősödik itthon, az augusztus utolsó hetétől szeptember utolsó hetéig gyűjtött közel 200 légúti minta 52 százaléka volt SARS-COV-2 pozitív. Ez a magas pozitivitási arány arra utal, hogy augusztus végétől kezdődően, egész szeptemberben jelentősen erősödött a Covid-19 járványos terjedése Magyarországon. Nagyon hasonló trend volt megfigyelhető 2023 szeptemberében is.

Forrás: Epidemiológiai és Surveillance Központ
Forrás: Epidemiológiai és Surveillance Központ

Itthon a többlethalálozás 2023. október 23. – november 5. között 7 százalék, 2023. november 27. – december 31. között 10 százalék volt az idősek körében az azt megelőző időszakhoz képest, írja az egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központja. A többlethalálozás időben egybeesett az aktuális SARS-CoV-2 járványhullámmal, és azzal az időszakkal, amikor a súlyos akut légúti tünetek miatt szükségessé vált kórházi kezelések hátterében a legnagyobb gyakorisággal SARS-CoV-2 fertőzést állapítottak meg.

A központ felhívja a figyelmet arra, hogy a Covid-19 elleni védőoltás továbbra is ajánlott, főleg a magas kockázatú csoportok számára. A koronavírus aktuális hulláma és az influenzajárvány időszaka nem esik egybe, előbbi jóval korábban, már szeptemberben elindul, míg az influenzajárvány jellemzően a következő év januárjának végénél korábban nem szokott elkezdődni. Míg influenza esetében elegendő október-november hónapokban oltani, a Covid-19 esetében a védőoltások idejét ennél előrébb kell hozni, írja a központ.

Közben viszont jelenleg senki nem tud Covid-vakcinát kérni Magyarországon, a korábbi vakcinák szavatossága lejárt, az NNGYK szerint már dolgoznak az újabb adagok beszerzésén, és ezek a legfrissebb változatból fognak érkezni, de azt nem árulták el, hogy mikor és mennyi.

A Covid-vakcinák esetében ugyanis mostanra az influenzaoltáséhoz hasonló gyakorlat alakult ki: minden évben az épp leginkább terjedő variánshoz igazítják az oltóanyagot, hogy az minél erősebb és naprakészebb védelmet biztosítson. Tavaly a Moderna Spikevax nevű vakcinájának akkori legfrissebb típusa, az XBB.1.5 variánshoz igazított változat érkezett Magyarországra, amelyet az év szeptemberében engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve hivatalosan az EMA javaslatára az Európai Bizottság. Idén már újabb variánsok dominálnak, így az egészségügyi hatóságok előírása szerint a gyártók is újabb vakcinaváltozatokat fejlesztettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!