Felfüggesztett fogház és közmunka járt a Ráday utcai kollégiumi tűz okozásáért

2024. október 8. – 18:12

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnösnek mondta ki kedden a Fővárosi Törvényszék azokat a fiatalokat, akik 2019 januárjában Budapesten, a IX. kerületi Ráday utcai kollégiumnál heccből meggyújtottak egy matracot, a tűz átterjedt az épületre, aminek következtében egy ember életét veszítette – írja az MTI.

A bíróság a történtek idején még fiatalkorú vádlottak közül az elsőrendűt gondatlanságból elkövetett közveszély okozás vétsége miatt marasztalta el, és két év, 4 év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte, emellett elrendelte pártfogó felügyeletét. A másod- és harmadrendű vádlottakat bűnsegédként elkövetett garázdaság miatt 240, illetve 280 óra közérdekű munkára ítélte.

Az ügyészség 2021-ben még azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottakat fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától.

A tűzben életét veszítette egy 47 éves veszprémi férfi, aki későn észlelte a tüzet a kollégiumban, rossz irányba indult el, menekülés közben összeesett és életét vesztette. A kollégiumból, valamint a mellette levő társasházból összesen 140 embernek kellett kimenekülnie.

Az épületet el kellett bontani – ennek a költsége 220 millió forint volt, a kollégiumi szárny újraépítése csaknem négymilliárd forintba került. A kollégiumi szobák berendezéseiben több mint negyvenmilliós kár keletkezett, míg a diákotthonban lakókat 15 millió forintot meghaladó kár érte.

A bíróság az indoklásban megállapította, hogy számos szabálytalanság vezetett ahhoz, hogy egy matrac felgyújtása ennyire súlyos következménnyel járjon. A bíróság arra jutott, hogy a vádlottak megbánták tettüket, ezt a törvényszék a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!