Kedd déltől újra megnyílik a Margitsziget

2024. október 7. – 19:26

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden délben újra megnyitják a Margitszigetet, jelentette be Facebook-oldalán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. Karácsony elmondta, a sziget megnyitása azért húzódott eddig, mert az árvíz után a talajvíz és a sok eső miatt megnőtt a veszélye a fakidőléseknek.

Mint videójában elmondja, a Főkert munkatársai az árvíz után 150 veszélyeztetett fát kellett megvédjenek: a felázott talaj miatt megnőtt dőlésszög ellensúlyozására homokzsákokat használtak. Mostanra már biztonságosnak ítélték a helyzetet, így kedd délelőtt az utolsó homokzsákokat is eltakarítják a szigetről.

A Főkert még múlt csütörtökön közölte, hogy lezárva marad a Margitsziget, mivel még nem hárult el teljesen az árvíz utáni balesetveszély. Akkor azt írták, a sziget faállományának átvizsgálása befejeződött, a fák jó állapotban vannak, minimális árvízkár érte őket, a talajviszonyok azonban még nem stabilak, ezért következő hét elején, vagyis hétfőn döntenek a nyitásról. Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze „hétvégi világvége-elmélkedéseiben” Facebook-oldalán fejtette ki, a Margitsziget elhúzódó zárva tartása hogyan kapcsolódik Genovához és a klímaváltozáshoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!