A Fidesz is megtapsolta Botka Lászlót a szegedi közgyűlés alakuló ülésén

2024. október 4. – 13:33

A Fidesz is megtapsolta Botka Lászlót a szegedi közgyűlés alakuló ülésén
Az alakuló ülésre majdnem teljesen megtelt a városháza díszterme – Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Alakuló ülést tartott Szeged új közgyűlése. Az előző önkormányzati ciklusnál kényelmesebb öt évre számíthat most Botka László. A Szeged polgármestere mellett álló Összefogás frakció minden korábbinál több képviselői helyet szerzett, mert egy kivételével az összes körzetet megnyerték júniusban. Ehhez hozzátartozik, hogy a képviselőket az Összefogás Szegedért Egyesület indította a választáson, de különféle pártokhoz tartoznak: az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom tagjaiból áll a Botka melletti frakció.

Az összesen 28 tagú testületből mindössze 7 fős a Fidesz-KDNP frakciója, és közülük csak egy nyert körzetet, a többiek listán jutottak be. Szintén pártlistás helyet kapott a Kétfarkú Kutya Párt 2 képviselője, ami újdonság Szegeden, mert ők korábban nem kerültek be az önkormányzatba. A Magyar Péter-féle Tisza Párt Szegeden eddig nem jelent meg az önkormányzati politikában.

Botka első közgyűlési beszédében az egyik legfontosabb önkormányzati tennivalóként említette, hogy segítsék a kínai BYD elektromosautó-gyár megépítését, amely szerinte Szeged és az ország legnagyobb beruházása. Hamarosan aláírják a szerződést az építési terület második részének az átadásáról, továbbá közölte, hogy az önkormányzat eddig minden feladatát időre teljesítette a BYD-vel kapcsolatban. Botka egy közvélemény-kutatási adatot is felidézett, amely szerint a szegediek 85 százaléka támogatja a kínai autógyár létrehozását a város határában.

A polgármester közölte: a szegedi önkormányzatnál rajtra kész fejlesztési tervek várják, hogy végre jöhessenek újabb pályázati támogatások az Európai Uniótól. Erről röviden azt mondta:

köztudott, hogy nem érkeznek az európai uniós források, és az oka is köztudott.

Emiatt szerinte a bizonytalanság nemcsak Szeged városát, hanem az egész országot érinti. A tervezett fejlesztések között a tömegközlekedés további korszerűsítését és utak felújítását is említette. Beszélt a szegedi szociális ellátórendszer eredményeiről, arról, hogy az idén már kétmilliárd forintból több ezer embert támogatnak, és hogy ez a terület új tanácsnoki vezetést kap.

Botka László – Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex
Botka László – Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

A polgármester beszéde nagy tapsot kapott, és nem csak a saját frakciójától, hanem a kormánypártiaktól is. Ez is mutatta, hogy a BYD üzemének építése ellen a szegedi Fidesz nem lépett fel az önkormányzati politikában. Mivel a kormány támogatja a kínai beruházásokat, Botka e téren egységes hátországra számíthat.

Kevesebb ellenfél a városházi díszteremben, és egy súlyos kérdés odakint

Botka László a júniusban minden korábbinál magasabb részvétel mellett elért 67,7 százalékos választói támogatásénak köszönhetően a hatodik polgármesteri ciklusában nyugodtan támaszkodhat 18 fős frakciójára a közgyűlésben. A polgármesternek nagy megkönnyebbülést jelenthet, hogy Szabó Bálint már nem ül a közgyűlésben. A botrányairól országszerte híres, az üléseken Botkát gyakran támadó Szabó hiába indult, a körzetében 3,4 százalékkal leszerepelt a júniusi választáson, így tovább már nem képviselő. Szabó egy augusztus 26-i Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy teljesen kiszállt a politikából, igaz, kb. egy hónappal később meg azt közölte: most vége, hogy ő száz napra kiszállt a közéletből – azaz tőle még bármire lehet számítani.

A polgármesternek szintén kellemetlen közgyűlési szócsatákat okozó Joób Márton sem került be, aki egykor baloldaliként nyert a körzetében, majd az Összefogás frakcióban ült, de az előző ciklusban kizárták a frakcióból egy saját vállalkozással elkövetett gazdasági bűncselekmény gyanúja miatt, és azután már Botka ellen politizált. Joób most az elsőrendű vádlottja egy több százmilliós csalási ügynek, a pere jelenleg is zajlik a Szeged Törvényszéken.

Az új önkormányzati képviselő-testület alakuló ülésén megválasztott három alpolgármester már az előző ciklusban is betöltötte ezt a tisztséget. A DK-s Binszki József várospolitikai, Kovács Tamás, párbeszédes politikus a gazdasági, a momentumos Nagy Sándor pedig, aki 1994 óta a legrégebbi tagja az önkormányzati testületnek, Botka általános helyettese és városfejlesztési alpolgármester lesz.

Szintén ismétel Zöld Város Program-tanácsnokként a momentumos Mihálik Edvin. Ő most bejelentette a Facebook-oldalán, hogy Szeged jövője néven zöld frakciót fog létrehozni a közgyűlésben, mert szerinte a politikai küzdelmeknél fontosabb a klímaváltozás elleni védekezés, amiben nagy szerepe van a városi zöldterületeknek. Szegeden újfajta tisztségben és újonc tanácsnok lesz a DK-s Fodor Antal, akire a város szociálpolitikai és családpolitikai ügyeit bízzák.

A 7 fős Fidesz-KDNP frakció vezetője az önkormányzati politikában tapasztalt Polner Eörs, aki korábban jegyzőként és a kormányhivatal vezetőjeként is dolgozott. Mellette három olyan kezdő ül, köztük Fülöp László, az idei polgármesterjelölt, akik az önkormányzati politizálásban korábban szinte láthatatlanok voltak, és újonc a Magyar Kétfarkú Kutya Párt két képviselője is. Botka oldalán is van néhány kezdő, de az Összefogás frakció tagjainak többsége már régóta önkormányzati politikus, sőt négyen Botka első polgármesteri ciklusától kezdve dolgoznak vele.

A bizottsági tisztségek elosztásában láthatóan az arányosságra törekedtek. Mint Botka megemlítette, a hazai politikában szokatlan a szegedi többség nagyvonalú gesztusa, hogy a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság elnöke a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Polner Eörs lett. Az öt bizottságban a jobboldal egy-egy elnöki és alelnöki tisztséget, míg a Kutyapárt két képviselője, Tóth-Benedek Csanád és Vasárus Gábor is egy-egy bizottsági helyet kapott.

Az ülésre az emelkedett és békés hangulat volt a jellemző, az előbbit vers és dalok előadásával támogatták szegedi művészek, utóbbit pedig az is mutatta, hogy a szavazásra feltett kérdésekben egyhangú döntéseket hoztak, azaz mindegyik képviselő támogatta az alpolgármesterek, a tanácsnokok és a bizottságok tisztségviselőinek megválasztását. Az alpolgármesterek és a tanácsnokok is letették esküjüket az alakuló ülésen, és így tettek a bizottságok tisztségviselői is.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex
Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

A szabályok szerint két hét múlva lesz a következő közgyűlés, amelyen már több napirendi pont kerülhet a képviselők elé.

Az önkormányzati többséggel a háta mögött várhatóan nem kell nehéz küzdelmekre számítania Szeged polgármesterének, ám annál komolyabb kérdés lehet az iparűzési adó ügye. Terjed a híre, hogy Lázár János miniszter nézetei alapján a kormány elveheti a települési önkormányzatoktól a helyi iparűzési adó (HIPA) bevételét vagy annak egy részét, de erről még semmi biztosat nem lehet tudni.

Ha Lázár álma megvalósulna, az a szegedi önkormányzatnak hatalmas érvágást jelentene, hiszen a város bevételeinek igen nagy részét adja a HIPA. Az iparűzésiből 2023-ban 18,5 milliárdot, a többi helyi adóval együtt összesen 23,6 milliárd forintot szedett be tavaly a város. Utóbbi összeg a 85 milliárdos nagyságrendű éves kiadásnak több mint a negyedét jelenti, amint az Szeged év elején bemutatott idei költségvetéséről is olvasható a Szeged.hu részletes ismertetőjében.

Az iparűzési adóbevétel a kínai BYD elektromosautó-gyár várhatóan jövő évi beindulásával még nagyobbra nőhet két év múlva, de az új iparosodás csak akkor hozhat igazi fellendülést a városnak, ha a nagy pénz Szegedé lesz. Ez azonban nem a szegedi önkormányzaton múlik, és nagy kérdés: a Fidesztől független települések akár egyenként, akár összefogva meg tudják-e védeni az érdekeiket a kormánnyal és a nagyon gyorsan növekvő költségvetési hiánnyal küzdő állammal szemben.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!