NER-közeli bányából ömlött a házukra a sárlavina, perre mennek, mert nem kártalanította őket az állam

2024. október 4. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

Kártérítési pert indítanak a recski sárlavina károsultjai, írja a 24.hu Magyar György ügyvédre hivatkozva. Hatan is összeálltak, pertársaságot alakítottak, hogy bíróságon harcolják ki az igazukat, ugyanis semmi kártérítést nem kaptak eddig az államtól.

Az elején a sértettek közül csak egy család érdekében terveztünk úgynevezett mintapert indítani. Az idei évben azonban már többen jelezték a sárlavina által elöntött utcából, hogy ők is szeretnék, hogy az ügyüket képviseljük. Így vannak most már féltucatnyian ebben a perközösségben

– közölte Magyar.

2023 júniusában egy nagyobb esőzés után villámárvíz volt Recsken, a falu feletti bánya támfalából sárlavina zúdult a Hunyadi sorra, több itt lakó embert is kiköltöztettek a házából. Az itteni házak felét érte el a hatalmas sártömeg. El kellett hagyniuk a házukat olyan lakóknak is, akiknek nem érte sár a házát, mert a katasztrófavédelem szerint a bánya közelsége veszélybe sodorta őket. Az Andezit-Bau Zrt. tulajdonában lévő bánya, ahonnan a sár ömlött Recskre, Fiák Istvánhoz köthető, aki a fideszes politikus, Kósa Lajos barátja.

Az Andezit-Bau Zrt. által elkövetett szabálytalanságokat egy hatósági vizsgálat is megállapította, a károsultak mégse kaptak kártérítést. Ugyan Orbán Viktor pár héttel a 2023-as sárlavina után elkülönített 500 millió forintot a kártalanításra, de az erről szóló kormányhatározatot nemrég visszavonták. A visszavonás csak egy pont volt abból a 130-ból, amely megváltoztatta bizonyos állami projektek finanszírozását.

A 24.hu többször is járt a helyszínen, ez alapján arról számolták be, hogy a sárlavina károsultjai között voltak olyanok, akiknek teljesen használhatatlanná vált az ingatlanja. Mások visszaköltöztek, de annak kockázatával, hogy egy másik egy következő esőzés után megint a házukra zúdulhat a sárlavina. Olyanok is akadtak, akik új ingatlant próbáltak keresni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!