Az szmsz-ről nem sikerült megállapodni, de lesz BKK-rendészet

2024. október 4. – 16:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésének összesen 11 nyilvános napirendje pontja volt, de a legfontosabb a kérdésről nem sikerült dönteniük. A főváros működéséhez fontos szervezeti és működési szabályzatot (szmsz) nem sikerült elfogadniuk a képviselőknek, így egyelőre a 2019-ben elfogadott marad érvényes, a következő ülésig kell majd megegyezniük az újról.

Döntöttek viszont több fontos kérdésről is. Megválasztották a négy fővárosi szakbizottság elnökeik, alelnökeit és tagjait is. A Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottságot Vitézy Dávid vezeti majd, az Emberi Erőforrások Bizottságában Keszthelyi Dorottya (MSZP-DK-P) lett az elnök, a Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottságot a független, de a Kutyapárt listavezetőjeként bejutó Baranyi Krisztina vezeti majd, a Tulajdonosi Bizottság élére a tiszás Orbán Árpád került.

Elfogadtak egy olyan határozati javaslatot, ami tartalmazza, hogy a főváros a következő években sem alkalmazza majd a rabszolgatörvényt, illetve több éves bérmegállapodás megkötésébe is kezdenek a fővárosi cégekkel. Módosítással, de elfogadták Szentkirályi javaslatát arról, hogy mérjék fel a hajléktalanság helyzetét Budapesten. Egy fideszes módosítással pedig arról döntöttek, hogy az Iványi Gábor féle Oltalom intézményeinek átvételéről is.

Részben, de átment a közgyűlésen a Kutyapárt több javaslata is. Az átláthatóságról szóló javaslatnál abban egyeztek meg, hogy a közgyűlés felhívja a főpolgármestert, hogy az antikorrupciós civil szervezetek és szakértők bevonásával kidolgozásra kerülő intézkedési tervben foglaltak szerint terjesszen a főváros intézményeire vonatkozó átláthatósági rendelet tervezetét. Azt a javaslatot is elfogadták, hogy vizsgálják meg a 2020-ban bevezetett közösségi költségvetés projektjeit, illetve az is, hogy azok miért valósultak meg késve. Döntettek még emellett az állatvédelemről és egy állatvédelmi központ terveiről is.

A Fidesz javaslatai közül megszavazták a képviselők azt, hogy a rendőrség és a közterület-felügyelet több közös járőrözést végezzen. Emellett arról is Szentkirályi Alexandra javaslata alapján megszavazták, hogy tegyék vissza a korábban leszerelt kukákat. Vitézy Dávid számára fontos eredmény, hogy bár Karácsony Gergely módosítóival, de elfogadták a BKK-rendészetről szóló javaslatát. Ez egy 365 napos, 24 órás készenléti szolgálatként jönne létre a Fővárosi Önkormányzati Rendészet létszámbővítésével legkésőbb 2025. január 1-jétől. Emellett például napszakonként szükséges mértékű állandó járőrt biztosítanának a város kritikus pontjaira, közlekedési csomópontjaiba és vonalaira, kiváltva a BKK által megbízott magántulajdonú biztonsági szolgálatok tevékenységét is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!