Fideszes többség híján a Mi Hazánk segítette ki a kormánypártot a Pest vármegyei közgyűlésben

2024. október 2. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

A Mi Hazánk kisegítette a Fideszt a Pest Vármegyei Közgyűlés keddi alakuló ülésén, megszavazták a kormánypárti elnököt és az általa javasolt alelnököket is – írta meg a 444. Szabó Istvánnak, a közgyűlés régi-új elnökének nem volt kihívója.

Az újra megválasztott Szabó a lapnak azt mondta, nem volt biztos abban, hogy megszavazzák. „Nem született ilyen megállapodás, mindig érhet meglepetés. Nem csináltunk ebből magasabb röptű információáramlást” – mondta a közgyűlés fideszes elnöke.

Ezzel a Mi Hazánk is jól járt, az ötből két bizottsági elnöki posztot kapott meg, míg a Momentumnak és a DK-nak be kellett érnie alelnöki posztokkal. A maradék három bizottságban fideszes az elnök.

A momentumos Szemző Áron Facebook-oldalán azt írta, ezzel hivatalossá vált, hogy a Mi Hazánk nem ellenzéki párt. „Az első másodpercben kiderült az igazság. Azt mondják, hogy multiellenesek, vendégmunkás ellenesek és zöldek, de ezeknek az ellenkezője az igaz” – írja keddi bejegyzésében Szemző, hozzátéve, hogy a Mi Hazánk a gödi Samsung-gyár iparűzési adóemelését is leszavazta.

A Mi Hazánk együttműködése azért is érdekes, mert Kisberk Szabolcs, a Mi Hazánk kommunikációs igazgatója – aki a párt listájának harmadik helyéről szerzett mandátumot a vármegyei közgyűlésben – júniusban még kategorikusan elutasított minden ilyesmit. „A Mi Hazánk nem fog senkivel együttműködésre lépni a Pest vármegyei közgyűlésben, frakciónk minden esetben ügyek mentén kíván politizálni a Mi Hazánk értékrendje szerint” – írta akkor Kisberk a Telexnek.

Kisberk, akit a közgyűlés a Területfejlesztési Bizottság elnökévé választotta, kedden már azt mondta a 444-nek, túlzásnak tartja, hogy a Momentum álellenzékiséggel vádolja. Szerinte azért szavazták meg az elnököt és az alelnököket, hogy működőképes legyen a közgyűlés és a vármegye. „Épp a szavazás előtt tettünk esküt arra, hogy Pest vármegye fejlődéséért dolgozunk” – mondta a Mi Hazánk politikusa. Kisberk hozzátette, sem a Demokratikus Koalíció, sem a Momentum nem szavazta meg az új vezetést, vagyis ezek a pártok a működőképesség ellen szavaztak és ugyanazt csinálják, mint az országos politikában, jelenleg pedig Pest vármegye ellen dolgoznak.

A Mi Hazánk politikusa leszögezte, nem kötnek koalíciót a Fidesszel, hanem ügyek mentén politizálnak és a párt adja az „egészséges felügyeletet” a Fidesz felett. Szemző ezzel szemben leszögezte, hogy a Momentum biztos nem fog együttműködni a Fidesszel.

A DK-s Juhász Béla ennél visszafogottabb álláspontot képviselt: ő azt mondta, próbálnak konstruktív ellenzéki párt lenni a közgyűlésben. „Sanyarú sorsunk lesz, masszív többsége van a kormánypártnak a Mi Hazánkkal” – mondta az ülés után Juhász a 444-nek. A párt a politikus elmondása szerint informálisan megkereste a Mi Hazánkat, ők azonban elutasították a DK-t azzal, hogy ügyek mentén működnek együtt. Szerinte az országos politika képződik le a közgyűlésben is, a Mi Hazánk pedig „nem önálló entitás, a centrális erőtér miatt kellett egy szélsőjobboldali képződmény.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!