A mellrák a leggyakoribb daganatos betegség a magyar nők körében

2024. október 2. – 13:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az emlőrák továbbra is az egyik vezető daganattípus a felnőtt női lakosság körében, ráadásul a betegség egyre fiatalabb korosztályt is érint – hívták fel a figyelmet a szakemberek a mellrák elleni küzdelem hónapjához kapcsolódó, a Lilly Hungária Kft. által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

A rosszindulatú elváltozás a helyes önvizsgálat edukációjával és a rendszeres, hozzáférhető szűrővizsgálatokkal korán diagnosztizálható, ezzel jelentősen növelve a gyógyulás esélyét – áll az eseményről szóló közleményben. A Magyar Szenológiai Társaság és a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika szakorvosai azonban azt is kiemelték: az esetek 10-15 százalékában nagy kockázata van annak, hogy az emlőrák 2-5 éven belül kiújul, ezért elengedhetetlen, hogy az érintettek hozzájuthassanak valamennyi lehetséges kezelési opcióhoz.

Október minden évben a mellrák elleni küzdelem hónapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a prevenció, valamint a korai felismerés jelentőségére.

Magyarországon az emlőrák a leggyakrabban diagnosztizált daganatos betegség a nők körében, habár a férfiak körében is jelentkezhet.

A kerekasztal-beszélgetésen a meghívott orvosszakértők hangsúlyozták, hogy a megelőzéssel és a tünetekkel kapcsolatos edukáció kulcsfontosságú, hiszen továbbra is tartják magukat az elváltozással kapcsolatos olyan tévhitek, mint például, hogy egyes dezorodorok használata vagy a túl szoros melltartók viselése kockázatnövelő tényezők.

Hazánkban évente mintegy 8000 páciensnél azonosítják az emlődaganat valamely típusát, és bár az életkor előrehaladtával lényegesen nő az elváltozás kialakulásának esélye, egyre fiatalabb korosztályt érint a betegség.

Hagyományosan a kockázati tényezők közé tartozik az első-, illetve másodfokú rokonoknál előforduló emlőrák, örökletes genetikai mutációk, illetve hormontartalmú készítmények tartós szedése, ugyanakkor megszaporodtak az olyan környezeti és civilizációs kockázatok, mint a későbbre tolódó gyermekvállalás, az egészségtelen életmód, különösen az elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás.

Tünetek, amelyekre érdemes odafigyelni

„Fontos tisztában lenni – különösen, ha a fenti okok bármelyike miatt veszélyeztetettek csoportjába tartozunk – azokkal a tünetekkel, jelekkel, melyek előfordulása esetében valóban érdemes szakorvoshoz fordulnunk. Ezek közé tartozik az emlőbimbók váladékozása, befordulása vagy alakjának egyértelmű változásai, valamint a mell bőrének egyenetlenségei, kipirosodása, kiütések vagy hámló területek megjelenése.

Érdemes odafigyelni az emlőben vagy a hónaljban kialakuló fájdalomra is, amely nem kapcsolódik a menstruációs ciklushoz és az azelőtt és azután tapasztalt, megszokott tünetekhez„ – sorolta a fő tüneteket Dr. Landherr László, a Magyar Szenológiai Társaság elnöke.

„A legtöbbek által ismert jelek közé tartozik ugyanakkor a szöveti megvastagodás vagy csomó az emlő(k) területén, illetve a hónaljban jelentkező duzzanatok – ezeket tipikusan a helyesen elsajátított otthoni önellenőrzés során találhatjuk meg a leghamarabb.

Kulcsfontosságú azonban, hogy részt vegyünk a szükséges szűrővizsgálatokon, hiszen a korai stádiumban felfedezett betegség sok esetben jó eséllyel gyógyítható.

Ha a diagnózis későbbre tolódik és áttétek jelennek meg, a kezelés célja, hogy igyekezzünk az állapotot krónikus betegséggé alakítani, ez viszont sajnos nem minden esetben sikerül. Ezen kívül azt is tudni kell, hogy minél később fedezik fel a betegséget, annál inkább nő az áttétképződés esélye” – mondta Prof. Dr. Dank Magdolna, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika orvosa.

A Magyarországon jelenleg elérhető szervezett népegészségügyi szűrőprogram a 45-65 év közötti korosztály számára 2 évente végzendő mammográfiai vizsgálat, az ennél fiatalabbaknál az emlő szűrővizsgálatát tapintással és ultrahanggal javasolt végezni. Ezzel egyébként

a kifejezetten élenjáró országok közé tartozunk a kontinensen – vagyis tartoznánk, ha az érintett lakosság részvételi aránya nem maradna el jóval az uniós átlagtól.

A rendelkezésre álló adatok szerint ráadásul a helyzet sajnos évről évre rosszabb, ezt a tendenciát pedig mindenképpen szükséges megfordítani, ha szeretnénk elérni, hogy az emlőrákot minél korábban fedezzék fel és így, valamint a hatékony kezelések révén csökkenjen az emlőrák áttétes stádiumba kerülése.

A mellrák elleni küzdelem hónapjához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésen a résztvevő orvosszakértők és a betegszervezetek, a Mályvavirág Alapítvány és az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület arra is felhívták a figyelmet, hogy a korai emlőrák igen változatos daganattípus és az esetek mintegy 10-15 százalékában nagy a kockázat, hogy 2-5 éven belül a betegség kiújul. Ennek megelőzésére számos lehetőség létezik, elengedhetetlen, hogy amennyiben indokolt, a páciensek hozzáférhessenek ezekhez.

Mindez lelki szempontból is rendkívül fontos, hiszen egy sikeres terápiát követően a betegek minden bizodalma abban van, hogy többször nem kell átesniük a mind fizikálisan, mind mentálisan megterhelő küzdelemben, erre pedig minden esélyt meg kell adni nekik – erről a meghívott, a betegségben érintett, Galló Andrea énekesnő és Halász Judit színművész is beszéltek az eseményen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!