Az Integritás Hatóság beleállt a kormány egyik kedvenc reklámcégébe

2024. október 1. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva

Bíróság előtt támadja meg a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) jogsértő és szakmailag megalapozatlan határozatát, amellyel a New Land Media jogorvoslati kérelmére megsemmisíti a Hatóság által lefolytatott kommunikációs közbeszerzést – írja közleményében az Integritás Hatóság (IH). Az uniós pénzeket érintő korrupció feltárására – az unió és a magyar kormány közti kompromisszum nyomán – létrehozott testület elnöke közleményükben bele is állt a New Land Mediába, ami kormányzati kommunikáció egyik kedvenc cége.

Az IH idén áprilisban közbeszerzésen keresett a korrupció visszaszorítására és az integritás értékeit terjesztő társadalmi kommunikációhoz megfelelő szakmai partnereket. Júliusban eredményt is hirdettek, de ezt a Balássy Gyula cége, a New Land Media – amely a piacon szinte egyeduralkodóként söpörte be az elmúlt években az állami kommunikációs megrendeléseket – megtámadta.

Ezután a KDB jogsértésre hivatkozva semmisítette meg a közbeszerzési eljárást, bár a megállapított jogsértést az eljárás előkészítő szakaszában a New Land Media sem vitatta.

„Sajnálatosnak tartom, hogy Magyarország egyik legnagyobb, az adófizetők pénzén mesterségesen felhizlalt médiaügynöksége láthatóan jobban ért a közbeszerzési rendszer abuzálásához, mint a PR-szakmához”

– írta a közleményben Biró Ferenc, az Integritás Hatóség elnöke. Biró hozzátette, hogy ő személy szerint örült volna, ha a New Land Media a szakmai feladat megértésére biztosított alkalomra nem túlnyomórészt ügyvédeket küld, hanem szakembereket. „Biztos vagyok benne, hogy ez segíthette volna őket egy valóban magas színvonalú ajánlat elkészítésében” – fogalmazott.

Az IH jogi álláspontja szerint a közbeszerzést lezáró döntésben ők részletesen, a szakma szabályai szerint megindokolták az egyes ajánlatokra adott pontszámokat. „A New Land Media a többi ajánlattevő ajánlatának értékelését elfogadta. A saját ajánlata értékelésével kapcsolatos kifogást is csak később támasztott, amikor kiderült, hogy más lett a nyertes” – írták. Hozzátették, hogy szerintük a New Land jogorvoslati kérelmét késve, határidőn túl nyújtotta be. „A Hatóság a KDB döntését jogsértőnek tartja, ezért azzal szemben bírósági felülvizsgálati kérelmet terjeszt elő.”

Biró Ferenc szerint tény, hogy a KDB jogsértően járt, mert a Közbeszerzési Hatóság által ellenőrzött és jóváhagyott kiírást nyilvánít semmissé egy megalapozatlan, jogvesztő határidő után. Az elnök szerint ez alátámasztja a gazdasági kultúraváltás szükségességét, amit az Integritás Hatóság céljául tűzött ki. „A KDB döntése rámutat a magyar közbeszerzési rendszer gyengéire, amelyekre a megfelelő vizsgálatokat követően a Hatóság az elmúlt két évben 4 jelentésben is felhívta a figyelmet: a szabályokkal könnyű visszaélni, és nem azt szolgálják, hogy a megfelelő minőségű szolgáltatásokat a legkedvezőbb áron vásárolhassák meg a kiírók” – fogalmazott Biró Ferenc.

Balásy Gyula cége, ami a piacon szinte egyeduralkodóként söpörte be az elmúlt években az állami kommunikációs megrendeléseket tavaly 78,5 milliárd forintos forgalmat bonyolított, ami nagyjából 200 millióval kevesebb a 2022-es bevételnél. A nyereség mégis jóval nagyobb lett, mint 2022-ben. A cég 9,537 milliárdos adózott eredménnyel zárta a 2023-as évet. Balásy nemcsak az állam kommunikációs megrendeléseivel szedhette meg magát, az ő cégcsoportjához tartozik a Lounge Design Kft. és a rendezvényszervezéssel foglalkozó Lounge Event Kft. is, amelyek szintén rengeteg állami megrendelést kapnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!