„Döcher volt a jó, Turek meg a rossz”

2024. október 1. – 20:11

„Döcher volt a jó, Turek meg a rossz”
Az ügy egyik tanúja a bíróságon – Fotó: Nádor András / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Döcher és a Turek ismertek mindenkit az alvilágban”

– mondta kedden a Döcher-gyilkosság egyik tanúja, egykori autókereskedő az ügyben tartott tárgyaláson a Fővárosi Törvényszéken.

Három tanú – egy sofőr, egy autókereskedő és Döcher György egykori cellatársa –meghallgatásával folytatódott az 1999-es gyilkossági ügy tárgyalása. Az egyik tanú úgy emlékezett vissza, hogy Döcher felesége 25 éve egyértelműen azt mondta neki, hogy U. A. (alvilági becenevén Turek) intézte el férje megölését. Azt viszont senki sem tagadta kedden a tárgyalóteremben, hogy Döcher és Turek elválaszthatatlanok voltak az 1990-es évek alvilágában.

Se a Döcher György megöletésével vádolt Turek (U. A.), se a magával a gyilkossággal megvádolt B. K. nem voltak jelen a tárgyalóteremben, az elsőrendű vádlott a sátoraljaújhelyi, a másodrendű pedig a Kozma utcai börtönből jelentkezett be. Ezzel volt is egy kis technikai probléma, a tárgyalás egy pontján egyszer csak megszakadt a kapcsolat, Berczeli Sándor bíró egyórás technikai szünetet rendelt el. Berczeli azt mondta, központi problémáról van szó, így nem is biztos, hogy folytatódhat a tárgyalás, de aztán a szünet után elhárult az akadály, és mehettek tovább a tanúmeghallgatások.

Leszámolás a presszóban

A vád szerint U. A. 1999. február 2-án megölette az alvilágban Csontkezű becenéven is ismert Döchert, illetve a férfi testőrét, „Bolgár Misit”. Tureket azzal vádolják, hogy Sátor Lajos szlovákiai magyar maffiafőnököt bérelte fel arra, hogy szerezzen neki egy bérgyilkost, aki megöli Döchert. A gyilkosság Budapest XV. kerületében történt a Palotás kisvendéglőben, ami a későbbi áldozat érdekeltségébe tartozott. A gyilkosságokat a vád szerint egy szlovákiai férfi, B. K. követhette el, őt vádolják azzal, hogy lelőtte Csontkezűt és „Bolgár Misit”, a testőrt.

Turek a vád szerint vállalta, hogy a gyilkosságért cserébe segít lemészárolni Sátor ellenségeit, a Pápay klán tagjait Dunaszerdahelyen. A dunaszerdahelyi mészárlás brutális volt: 1999. március 25-én, mintegy másfél hónappal a Döcher-gyilkosság után egy dunaszerdahelyi bárban megöltek tíz bűnözőt, akik mind a Pápay klán tagjai voltak. A vád szerint Turek is részt vett valamilyen formában ebben a tömeggyilkosságban.

A rendőrség 22 évvel az eset után, 2021-ben indította újra a nyomozást, miután információt kaptak arról, hogy a Pápay klán elleni mészárlás Turek személyén keresztül összefügg a Döcher-gyilkossággal. A nyomozás fontos mozzanataként Turek ellen vallott egy barátja is, egy Csos becenéven ismert férfi. Tureket 2021-ben egy pasaréti bisztróban fogták el.

Negyedórán múlhatott az élete

A keddi tárgyaláson először Döcher sofőrjét hallgatták meg tanúként. Komoly nehézségeket okozott a férfinak a történtek felidézése 25 éves távlatból, de ezzel nem volt egyedül, hasonlóan ködösek voltak a többi tanú emlékei is. Az első tanú azt mondta, Döchert már börtönbe kerülése előtt is ismerte, már azelőtt is segített neki néhány dologban. Amikor ugyanis a gyilkosság történt, Csontkezű börtönben volt, viszont enyhébb végrehajtási szabályok vonatkoztak rá, ez pedig azt jelentette, hogy napközben elhagyhatta a büntetés-végrehajtási intézetet. Kocsija viszont nem volt, ezért is segített neki a sofőr, aki a gyilkosság napján odavitte a XV. kerületi, a tanúk által csak Kicsi presszónak hívott vendéglőre, ahol később lelőtték Döchert és Bolgár Misit.

A tanú arról is beszélt, hogy amikor először találkozott velük, teljesen tiszta volt, hogy Turek és Csontkezű jól ismerik egymást, közeli kapcsolatban állnak. A meghallgatás későbbi szakaszában fel kellett idéznie azt a napot, amin megölték Döchert.

„A gyilkosság napján elmentem érte a börtönbe, úgy emlékszem, haza is vittem, utána mentünk a Kicsi presszóba”

– mondta a tanú.

Kiderült, hogy a sofőr negyedórával az eset előtt még ugyanabban a boxban ült a XV. kerületi presszóban, mint az alvilágban ismert férfi. Azért nem ült ott pont akkor, amikor a lövések eldördültek, mert a játékgépnél állt.

A bíró azon kérdésére, hogy tisztában volt-e a tanú Döcher alvilági ügyeivel, a sofőr azt mondta, hogy nem. Szóbeszédből hallotta csak, hogy védelmi pénzek szedésével foglalkozhatott. „Mesébe illő kincseket, nagy táskányi pénzt nem, de kötegeket láttam” – mondta.

A második tanúként meghallgatott férfi majdnem 30 évvel ezelőtt, 1995-ben a börtönben ismerte meg Döchert, egy évvel később együtt szabadultak, ezután pedig együtt jártak edzeni heti egy-két alkalommal. Ez csak akkor szakadt meg, amikor „Gyuri” meghalt.

A tanú elmondta, ismerte Tureket és Csost is, utóbbit a szigetszentmiklósi Speed diszkóból, de nem tudja, miért kapta ezt a becenevet. Ugyan Döcher ekkor börtönben volt, a férfi szerint mégis „biztos volt, hogy délelőtt mindig a kocsmában volt”.

A jó és a rossz

Harmadik tanúként egy egykori autókereskedőt hallgattak meg, aki szintén kapcsolatban állt Döcherrel és Turekkel. Szerinte a két férfi elválaszthatatlan párost alkotott, amelyben Döcher volt a jó, Turek pedig a rossz. Később ezt a sátoraljaújhelyi börtönből bejelentkező Turek kérdésére pontosította arra, hogy Döcher volt a gyengébb, Turek pedig az erősebb.

„Turek könnyebben felkapta a vizet, Döcher higgadtabb volt.”

A már nyugdíjas autókereskedő elmondta, ő személyesen nem járt sokat Csontkezű törzshelyére, a Kicsi presszóba. Egyrészt azért, mert nem szereti a kocsmákat, másrészt azért, mert egyébként is arról volt híres a hely, hogy autótolvajokkal van tele. Ismert viszont nagyjából mindenkit Döcher családjából, nemcsak a feleségét és a szüleit, de a testvéreit és a gyerekeit is.

Ő is elmondta, tisztában volt azzal, hogy Döcher és Turek komoly erőt képviseltek az éjszakai életben, de nem tudta, mivel is foglalkoznak pontosan, mert szerinte ez nem rá tartozott. Azt azért tudatta a bíróval, hogy a drogot utálta, a fegyverekhez pedig nem volt elég pénze, így talán védelmi pénzek szedésével, lopott autók visszaszerzésével foglalkozhatott.

„Abban az időben tartottak tőlük az emberek.”

Azt mindenesetre megerősítette, hogy Döcher jól élt, jóval jobban, mint az akkori átlag jövedelműek. A tanú arról számolt be, hogy a férfinál általában 500 ezer és 1 millió forint közötti összeg volt készpénzben.

„Bolgár Misi” személye többször is feljött a keddi tárgyaláson. Ugyan a vádirat szerint a bolgár férfit Döcher testőreként ölték meg 1999-ben, egyik tanú se nyilatkozott arról egyértelműen, hogy valóban testőrként dolgozott volna. Több tanú is arról beszélt, hogy Csontkezűnek nem volt szüksége testőrre. A harmadik tanú szerint a bolgár férfi csak odatapadt Döcherhez, állandóan vele volt, de nem a testőre volt.

Az ügyben a következő tárgyalás csütörtökön, október 3-án lesz a Fővárosi Törvényszéken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!