Magyar ajánlatot tett Orbánéknak: lemond a mentelmi jogáról, ha Magyarország csatlakozhat az Európai Ügyészséghez

2024. szeptember 29. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

Javaslattal állt a kormányfő elő Magyar Péter egyik friss Facebook-posztjában:

„Miniszterelnök úr, lenne egy személyes ajánlatom. Most, hogy naponta tesznek ellenem feljelentéseket és a fél államapparátus azon dolgozik, hogy büntetőeljárásokat kreáljanak ellenem, miközben önök szisztematikusan széthordják a hazánkat és Polt Péter haverja nem tartja szükségesnek kikérni az önök mentelmi jogát, javaslom, hogy vágjuk át közösen a gordiuszi csomót.

Önök megszavazzák Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez. Én pedig abban a pillanatban, amikor csatlakoztunk, minden kreált ügyben lemondok a mentelmi jogomról.

Áll az alku, Miniszterelnök úr? Kipróbáljuk, hogy önök, vagy én kerülök hosszabb időre a hűvösre?”

Az EP-képviselői mandátum által biztosított mentelmi jogról kész lemondani, bár nem valószínű, hogy ez kibillenti a kormányt eddigi álláspontjából.

A magyar kormány ugyanis kategorikusan elzárkózik attól, hogy Magyarország része legyen az Európai Ügyészségnek, amelynek az EU 27 tagjából 22 már technikailag tagja, Lengyelország és Svédország is várhatóan hamarosan részt vesz benne. Dánia és Írország korábban mentességet kapott a bel- és igazságügyi együttműködés alól, így rajtuk kívül Magyarország az egyetlen távol maradó tagja az EU-nak.

A kormány szerint az uniós ügyészséget létrehozó dokumentum nem felel meg olyan alapvető, elvi és szakmai elvárásoknak, mint a nemzeti önrendelkezés és az alkotmányos berendezkedés teljes tiszteletben tartása.

A Transparency International szerint Magyarország „a fehérgalléros bűnözők paradicsomává válhat” azzal, hogy a kormány úgy döntött, nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, amely elsősorban az EU-s források korrupciógyanús felhasználására fókuszál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!