Gyurcsány szerint a kormánynak mennie kell, az ellenzéki oldalon pedig hazafias koalícióra van szükség Orbán Balázs mondatai után

2024. szeptember 27. – 15:40

Gyurcsány szerint a kormánynak mennie kell, az ellenzéki oldalon pedig hazafias koalícióra van szükség Orbán Balázs mondatai után
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Balázs mondatai után a miniszterelnöknek és kormányának mennie kell, önérzetes, hazafias politikára van szükség az ellenzéki oldalon – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) péntek délután háromkor tartott sajtótájékoztatóján. A DK elnöke szerint Orbán Balázs 1956-tal kapcsolatos megjegyzései olyan komoly problémát jelentenek az országnak, hogy el kell tekinteni az ellenzéki oldalon belüli konfliktusoktól, mert ez szolgálja a haza érdekét.

„Az árulásra nincs bocsánat”

– fogalmazott a párt elnöke. Gyurcsány szerint a miniszterelnök politikai igazgatója beismerte, hogy hazánkat átadná az oroszoknak abban az esetben, ha megtámadnak minket.

„A miniszterelnök politikai igazgatója beismerte, hogy hazánkat átadná az oroszoknak egy esetleges támadáskor”

– hangsúlyozta.

A DK elnöke Orbán Balázs mondataiból arra a következtetésre jutott, hogy a kormányfő, Orbán Viktor Magyarországot Oroszország szolgaállamává akarja tenni. Orbán Balázs szerdán arról beszélt a Mandinernek, hogy '56-ból kiindulva mi nem álltunk volna ellen úgy egy orosz támadásnak, ahogy ezt 2022-ben, az orosz megszállás kezdetén tették az ukránok.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Gyurcsány szerint ilyen helyzetben, az árulással szemben önérzetes, hazafias politikára van szükség az ellenzéki oldalon. „Az orbáni áruló magatartással szemben átfogó, közös, hazafias koalícióra van szükség. Éppen ezért mostantól azt gondolom érdemes visszafogottságot tanúsítani más ellenzéki pártokkal” – mondta.

Gyurcsány arról is beszélt, hogy Magyarország a rendszerváltás óta még nem volt ilyen állapotban, mint ezekben az években. Ezt a pártelnök a közelmúlt botrányaira, például a kegyelmi ügyre vonatkozóan mondta. Kilátásba helyezte egy olyan független vizsgálóbizottság felállítását is, amely kivizsgálná az összes egyházon belüli gyermekbántalmazási ügyet.

„A református és a katolikus egyházat érintő gyermekbántalmazási ügyek sokasága azt mutatja, hogy rendszerszintű problémáról van szó. Ezek az ügyek megrepesztették a magyar jobboldal erkölcsi talapzatát” – fogalmazott Gyurcsány.

A DK elnöke a pénteki sajtótájékoztatón reagált Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szavaira is. Gulyásnak Orbán Balázs '56-ról szóló mondatairól Dobrev Klára nagyapja, Apró Antal jutott eszébe, akinek kommunista politikusként komoly felelőssége volt az szovjetellenes forradalom leverésében.

„Ha Apró Antal Orbán Viktor megmentője, akkor még nehezebb helyzetben van a kormány, mint azt gondoltam” – kommentálta a miniszter megjegyzéseit a DK elnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!