Karrierkezdésre jó, de családalapításra nem ideális a főváros a Budapest Global felmérése szerint

2024. szeptember 26. – 18:22

Másolás

Vágólapra másolva

Közvélemény-kutatást végzett a Budapest Global megbízásából az Egyensúly Intézet, amelyben azt vizsgálták, hogy mit gondolnak a fővárosról az itt élő fiatalok.

A fiatalok szerint jó Budapesten élni, a sok kulturális, tanulási és szórakozási, és munkalehetőség miatt, de családalapításra nem ideális a főváros.

Jobban szimpatizálnak a fővárosi élettel a jobb jövedelmi helyzetűek és a tanulók. Gyerekek és idősek számára pedig nem tartják megfelelőnek Budapestet, és családalapítás szempontjából is hátrányosnak ítélik például a többfunkciójú zöldterületek hiánya, rendezetlen közterületek és a magas lakhatási költségek miatt.

A felmérésből kiderül az is, hogy Budapest a pályakezdők számára is kedvező, mivel a felsőoktatási és munkalehetőségek jó alapot biztosítanak a karrierkezdéshez. A megkérdezett fiatalok elégedettek a közösségi közlekedéssel, bár a járművek állapotát nem tartják kielégítőnek.

A megkérdezettek 37 százaléka tervezi, hogy elköltözik, többségük külföldre menne.

Az itt élő külföldiek pozitívabban látják a város tulajdonságait, biztonságosnak, természetközelinek és kevésbé túlzsúfoltnak ítélik. Azonban a köztisztaság, a rendezettség vagy az egészségügyi ellátás hiányosságait már súlyosabb problémának látják.

Arra a kérdésre, hogy mire lenne szüksége a városnak a legtöbben az olcsóbb lakhatást válaszolták, 51 százalék gondolja így. Tisztaságot, zöldebb köztereket és alacsony kibocsátású közösségi közlekedést is szívesen látnának még az itt élő fiatalok.

Nagy Márta, a Budapest Global Egyesület igazgatója szerint ez a kutatás annak a munkának a része, amellyel Budapestet versenyképesebbé és vonzóbbá akarják tenni a fiatalok számára is. Első lépésként ezzel a kutatással arra keresték a választ, mi kell még egy jobb város megteremtéséhez.

A Budapest Global 2021-ben alakult politikailag független szakmai szervezetként. Célja, hogy segítse a fővárosi önkormányzat együttműködését a Budapesten működő vállalatokkal és tudásközpontokkal. A szervezet igazgatótanácsának tagja Csányi Sándor OTP- és Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgató is.

Módszertan

A kutatásban négy fázisban kérdeztek meg nagyjából 1000 magyar és külföldi fiatalt. Kvalitatív, fókuszcsoportos vizsgálatot végeztek, 800 magyar és 200 Budapesten élő külföldi fiatalnál végeztek online és reprezentatív kérdőíves (CAWI) kutatást.

A minta reprezentatív a budapesti 16-35 éves lakosságra nem, életkor és iskolai végzettség szerint. A külföldiek mintája nem reprezentálja az itt élő külföldi fiatal lakosságot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!