Orbán holland barátját is a TEK védi magyarországi tartózkodás alatt

2024. szeptember 26. – 19:32

Orbán holland barátját is a TEK védi magyarországi tartózkodás alatt
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Geert Wilderst, a holland Szabadságpárt elnökét a Karmelita kolostorban 2024. április 26-án – Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Benko Vivien Cher / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az Orbán Viktor személyes védelmét ellátó Terrorelhárítási Központ (TEK) védi Geert Wilderst magyarországi tartózkodása alatt, írja a VSquare oknyomozó portál. A Belügyminisztérium is megerősítette a VSquare-nek, hogy a holland szélsőjobboldali politikust ugyanúgy a TEK védi, mint a magyar miniszterelnököt.

„A hatályos jogszabályok szerint bizonyos személyvédelmi feladatokat a bűnüldözésért felelős miniszter eseti alapon ideiglenesen a Terrorelhárítási Központ (TEK) hatáskörébe utalhat. Ez történt Geert Wilders esetében is” – írta megkeresésükre a minisztérium, de több részletet nem árultak el. Magyarországon 2010 óta a TEK védi Orbánt. Ők látják el a miniszterelnök mellett a köztársasági elnök, a külügyminiszter és a legfőbb ügyész állandó személyi védelmét is.

Belga sajtóértesülések is arról szóltak, hogy az Orbánnal való szoros kapcsolata miatt Wilders különleges bánásmódban részesül Magyarországon. Nem csak az Orbánnal való barátsága miatt járhat kiemelt védelem Wildersnek: a bevándorlásellenes és euroszkeptikus politikus az elmúlt húsz évben rendszeresen kapott halálos fenyegetéseket.

Geert Wilders pártja, a novemberi hollandiai választásokon győzedelmeskedő Szabadságpárt (PVV) is csatlakozott Orbánék EP-frakciójához, a Patrióták Európáért nevű pártcsoporthoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!