Szombatig fenntartják az árvízvédelmi figyelőszolgálatot Bajánál és Mohácsnál

2024. szeptember 25. – 09:03

Másolás

Vágólapra másolva

A Duna teljes magyarországi szakaszán apadás figyelhető meg, de Baja és Mohács térségben a védművek rendkívül nagy terhelés alatt állnak, így itt a figyelőszolgálatot még két napig fenntartják a vízügy szakemberei – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója, Láng István szerdán.

Bajánál és Mohácsnál jelenleg az átlagos vízhozam négyszerese folyik át, Bajánál várhatóan szombat délelőtt, Mohácsnál szombat délután szűnik meg a készültség.

Láng szerint a Lajta megnyitott szükségtározója várhatóan szerdán leürül, ezért este 18 órakor kezdeményezik a miniszterelnöknél a rendkívüli készültség megszüntetését.

A Duna felső szakaszán ezzel párhuzamosan megkezdődött a károk felmérése, és megindultak a helyreállítási munkák – erről már az OVF szóvivője, Siklósi Gabriella beszélt szerda reggel a Kossuth Rádióban.

A térségből a védekezésben részt vett tiszai igazgatóságok több száz munkatársa indult haza, az öt dunai igazgatóság – amelyeknek a területeit az árhullám érintette – dolgozói a továbbiakban már el tudják látni a munkát: megnézik az állami töltésvonalakat, felmérik hol gyengült meg a töltés, hol keletkezett olyan kár, ahol be kell avatkozni.

A több helyen felhalmozódott uszadékok eltávolításáról Siklós Gabriella kérdésre válaszolva azt mondta, ahol az önkormányzatok védekeztek, ott a helyhatóság feladata az uszadékok eltávolítása a vízből, az állami védekezési területekről pedig a vízügyesek távolítják fel az uszadékot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!