Mi lesz a homokzsákokkal? Müller Cecília válaszol

2024. szeptember 24. – 08:16

Másolás

Vágólapra másolva

Müller Cecília az árvízvédelmi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a dunai ár levonulása után fontos egészségügyi kérdésekre kell választ adni. Ezekből az egyik, hogy mi lesz a homokzsákokkal:

  • azok a zsákok, amiket előkészítettek, de nem volt rá szükség: minden kezelés nélkül visszaszállíthatók.
  • amik érintkeztek vízzel: a homokot ezeknél ki kell teríteni, Müller szerint a napfény UV-sugarai elegendők a megtisztuláshoz, külön fertőtlenítésre nincs szükség. A homok és a zsák is szárítás után építkezésre használható.
  • ami szennyvízzel bizonyítottan érintkezett: fertőző veszélyes hulladékkal érintkezett zsákoknál a homok hulladéklerakóba kerül, a zsákokat pedig veszélyes anyagként megsemmisítik.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy fontos az ivóvízbázisok védelme, az utcák takarítása az árvíz után. Előbbinél két helyen találtak szennyeződést, az egyiknél mikrobiológiai szennyeződés került az ivóvízbe, a másiknál az algák szaporodtak el. Müller beszélt arról is, hogy más országokban elkezdtek sárgaság, fertőző májgyulladás ellen oltani, itthon nincs szükség a védekezésre, mert „Magyarországon a járványügyi helyzet stabil”.

Müller emellett arra kérte a szülőket, hogy ne hagyják a gyerekeket a megmaradt árvízben játszani, a kiköltözőket pedig arra, hogy csak száraz lakásba költözzenek haza hipós fertőtlenítés után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!