Ezért nem nyitották ki Bajánál a zsilipet, amikor jött az árvíz

2024. szeptember 24. – 15:01

Ezért nem nyitották ki Bajánál a zsilipet, amikor jött az árvíz
A bajai Deák Ferenc-zsilip 2024. szeptember 23-án – Fotó: Guld Péter

Másolás

Vágólapra másolva

A Bajához tartozó Nagy-Pandúr szigeten több lakóház is víz alá került a Duna tetőzése után, mivel az önkormányzat már napokkal korábban, 750 centiméteres vízállásnál (924 centiméternél tetőzött a Duna) átvágta az úgynevezett nyári gátat. Sok ingatlantulajdonos felháborodott a döntés miatt, pedig ekkora vízállásnál valójában nem sok választása volt az önkormányzatnak.

Olyanok is voltak, akik azt kérték számon az önkormányzaton, hogy miért nem nyitották ki a Duna bajai oldalágánál, a Sugovicánál található Deák-Ferenc-zsilipet, és eresztették a vizet a Ferenc-tápcsatornába. Elsőre logikusnak tűnhet, hogy ha van egy zsilip és egy csatorna, akkor azon keresztül vezessék el a felesleges vizet. A gyakorlatban azonban ez nem ilyen egyszerű.

Széll Péter alpolgármester elmondta, hogy a zsilip kinyitására több okból sem lett volna lehetőség. Egyrészt nemzetközi egyezmények szabályozzák, mennyi vizet lehet leengedni a zsilipen keresztül, azaz nem lehet csak úgy megnyitni. Másrészt annyi víz érkezett a mostani árhullámmal, amit nem bírt volna el a csatorna. Felidézte, hogy egy hete még 130 centiméter körül volt Bajánál a Duna vízállása, most viszont bőven 900 centiméter felett tetőzött.

Megkérdeztük a zsilipről a Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságot is. Válaszukban lényegében azt írták, hogy az árvízvédelem miatt a kérdéses zsilipet pont, hogy zárva kell tartani. A Deák Ferenc-zsilip a vízpótló funkció mellett a 03.01. sz. Baja-Margitta-szigeti árvízvédelmi fővédvonal részét képezi, amely a Duna árvizeinek elöntésétől védi Bajától délre a Margitta-szigeten található településeket és területeket.

Házak a Nagy-Pandúr szigeten 2024. szeptember 24-én – Fotó: Guld Péter
Házak a Nagy-Pandúr szigeten 2024. szeptember 24-én – Fotó: Guld Péter

A műtárgy üzemeltetési és biztonsági szabályzatának megfelelően, az élet és vagyonbiztonság megőrzése érdekében magas dunai vízállások kialakulása esetén az árvízvédelmi biztonság fenntartása érdekében a tápzsilipet zárt állapotban kell tartani.
A csatornába szükséges vízpótlás biztosítása ennek megfelelően a jelenlegi árhullámot megelőző időszakban és azt követően is folyamatos mindaddig, amíg az gravitációs módon lehetséges.”

Széll Péter alpolgármester szerint péntekre annyit apadhat a Duna, hogy a Nagy-Pandúr szigeten élők megkezdhetik a helyreállítási munkálatokat. Hozzátette: a nyári gát átvágásával az is volt a céljuk, hogy meggyorsítsák az árvíz levonulását a tetőzés után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!