Elkészült a kormány tízéves nemzeti népegészségügyi stratégiája

2024. szeptember 24. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült az a nemzeti népegészségügyi stratégia, amely a következő tíz évre határozza meg a magyar egészségügy fő céljait, a tennivalóit, beavatkozási pontjait – ezt Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára jelentette be kedden, írja az MTI.

Takács szerint a dokumentum a prevenciós szemléletet helyezi előtérbe, de a korai betegségfelismerés is hangsúlyt kap a következő időszakban. Azt mondta, a kormány célja, hogy „növekedjen a magyar emberek egészségben eltöltött éveinek száma”. A Belügyminisztérium vállalja, hogy megvalósítja a dokumentumban foglaltakat, és erősíteni kívánja a népegészségügyi szemléletet az egészségügyben.

Az államtitkár elmondta, hogy az egészségben eltöltött évek számában „komoly elmaradásban” van az ország az uniós átlaghoz képest, ez pedig negatívan befolyásolja az emberek életminőségét, de a gazdasági teljesítményt is.

A Belügyminisztérium a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületét (NKE) kérte fel arra, hogy készítse el a népegészségügyi stratégiát, amely egyfajta „sorvezetőként, vezérfonalként” szolgál majd a jogalkotáshoz és az egészségügyi szakpolitika kidolgozásához – jelentette be Takács.

A közös munka eredményeként beszélt arról, hogy országosan elérhető már a vastagbélszűrés az 50-70 év közöttieknek, de azt is kiemelte, hogy idén szeptembertől az egészségnevelés az iskolai tananyag része lett a felső tagozatos általános iskolásoknak.

Új szűrési keretrendszert meghatározásáról is beszélt Takács, bár azt mondta, ez még csak a társadalmi egyeztetés fázisában van. Ennek a keretrendszernek része lenne az általánosan bevezetett egészségfelmérés, amelyet a terv szerint ingyen biztosítana az állam a munkaképes korú dolgozóknak.

Ádány Róza azt mondta, az összeállított népegészségügyi stratégia több tudományterületből is építkezik. Az NKE elnöke szerint a dokumentum kiemelten foglalkozik az anya- és gyermekvédelemmel, az ifjúság-védelemmel, az idősek egészségével, a fogászati ellátás prevenciójával, a járványügyi biztonsággal, a krónikus nem fertőző betegségekkel, a mozgásszervi és mentális egészséggel, a baleseti sérülések és erőszakos cselekmények megelőzésével is.

Meghallgatták Takácsot Brüsszelben

Az egész Európát érintő demográfiai problémák megoldását és az európai versenyképességi stratégia elősegítését várhatják a tagállamok a magyar soros elnökségtől – mondta az egészségügyi államtitkár hétfőn Brüsszelben, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának ülésén, számolt be róla az Eurológus a Hvg.hu-n.

Takács arról is beszélt, hogy a magyar elnökség fontosnak tartja a gyógyszertámogatások növelését, a gyógyszerek egyenletesebb területi eloszlását, de a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni harcot és a szervtranszplantációk könnyebb elérhetőségét is.

Miután ismertette a magyar elnökség terveit, kemény reakciót kapott többek között Kulja András orvostól, az Európai Néppárt (EPP) és a Tisza Párt képviselőjétől. Elmondta, hogy Magyarországon kétszer-háromszor magasabb a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és diabétesszel küzdők aránya, mint az uniós átlag.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!