Elkezdődött a pedagógusok kötelező vizsgáztatása a Nemzeti alaptantervből

2024. szeptember 21. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 11-én elindult a pedagógusok kötelező továbbképzése és számonkérése, amely alatt meg kell újítaniuk ismereteiket a Nemzeti alaptantervvel és az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatban – tudta meg a Népszava. Elsőként az óvodapedagógusok előtt nyílt meg a felület, köztük többen már levizsgáztak.

A Belügyminisztérium által előírt, 10 órás távoktatási képzést minden pedagógusnak teljesítenie kell, kivéve, ha nyugdíjazás miatt valaki a munkavégzés alóli mentesítés idejét tölti. A képzést Nemzeti Közszolgálati Egyetem által biztosított platformon kell elvégezniük, a vizsga sikeres teljesítéséhez húsz kérdésből tizenötre kell helyesen válaszolniuk, legkésőbb jövő január 31-éig. Mint korábban megírtuk, ha a vizsga elsőre nem sikerül, még kétszer lehet megismételni a számonkérést. A képzés teljesítését, illetve eredményét a teljesítményértékelés során is figyelembe fogják venni.

A minisztériumtól a lap megtudta, hogy a távoktatási képzés során a pedagógusoknak nem kell online órákon részt venniük: tananyag-csomagokat tölthetnek le a munkakörüknek és az oktatott tantárgyaknak megfelelően, ezeket maguknak kell elsajátítaniuk. Azoknak, akik több szakot is tanítanak – például biológia-kémia szakosak –, elég csak egy, általuk választott tárgyból vizsgát tenniük. A szaktárca szerint a pedagógusok szabadon, saját időbeosztásuk szerint tudják elvégezni a képzést, saját maguk döntik el, mikor teljesítik az online vizsgát.

A szakszervezetek feleslegesnek tartják a pedagógusok számonkérését, mert jövőre esedékes a 2020-ban bevezetett új Nemzeti alaptanterv felülvizsgálata, vagyis akár módosítani is szükséges lehet rajta. A BM erre azt válaszolta, hogy a felülvizsgálat nem jelenti automatikusan az alaptanterv azonnali módosítását, emiatt pedig a felvetés is csak jövőre lesz esedékes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!