A CÖF jogásza, Lomnici Zoltán lekádárkegyenc-unokázta Magyar Pétert

2024. szeptember 21. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

„Az egyik oldalon ott van két Kádár-kegyenc unokája. Apró Antalé (Dobrev Klára) és Erőss Pálé (Magyar Péter). És a Kádár-rezsim ellen küzdők a másik oldalon” – mondta ifjabb Lomnici Zoltán, a CÖF jogi szakértője, a kormányközeli Századvég tudományos igazgatója, a közmédia állandó szakértője. Az alkotmányjogász a Kontextus című Youtube-csatornának adott interjút (ahol egyébként Lomnicinek szintén van egy saját műsora), amire a Magyar Nemzet nyomán bukkantunk.

De kiről is beszél Lomnici? Dr. Erőss Pál, Magyar Péter nagyapja 1934-ben született, ügyvédként és bíróként dolgozott, de legtöbben a Jogi esetek című műsorból ismerhették meg. Erőss 1979-ben lett a legfelsőbb bíróság tagja, 1981-től az Igazságügyi Minisztérium Polgári Osztályát vezette. De már ezek előtt, 1978-ban a Jogi esetek című műsor állandó szakértője lett, ami hatalmas népszerűséget hozott neki – innen eredt a beceneve, Jogerőss Pál.

A rendszerváltás előtt távozott minisztériumi pozíciójából, majd a tévében sem tartottak igényt a munkájára, és 1990-ben meg is szűnt a Jogi esetek. Magyar Péter elmondta nekünk, hogy nagyapja 1988-ban valójában lemondott, egyedüliként az országban a legfelsőbb bírói pozíciójáról „az utolsó kommunista igazságügyi miniszterrel való konfliktusa miatt”, és 56 évesen ügyvédnek állt. Magyar azt is elmondta, hogy nagyapja nem volt párttag, '89-ig nem kapott útlevelet.

Erőss a rendszerváltás után az Antall-kormányt is képviselte, hogy visszaszerezzenek a spontán privatizációban elvett-ellopott vagyonból. Miután első fokon nyert, a kormányváltás után az MSZP a pertől való elállásra utasította.

2007-ben kollégáival és ismert személyiségekkel (például Fábry Sándor, Morvai Krisztina, Schmidt Mária és az akkor még ügyvédjelölt Magyar Péter) közösen létrehozta a Ne Féljetek Alapítványt, hogy segítséget nyújtson a 2006. őszi rendőri erőszak fizikai sérülést szenvedett áldozatainak, és több millió forintot osztott ki azoknak, akik maradandó sérülést szenvedtek.

Több évtizedes munkásságáért több díjat is kapott, 2010-ben a Fidesz által megválasztott köztársasági elnök, Schmitt Pál a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntette ki. Erőss Pál 2021-ben halt meg, halálhíréről Varga Judit is megemlékezett a közösségi oldalán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!