Ez a helyzet Vácon, ahol betongyűrűkkel fognak buzgárokat, és a vezetékekbe belenőtt a fák gyökere

2024. szeptember 20. – 12:37

Másolás

Vágólapra másolva

Napi 200 adag ételt készítenek a váci Halászkert étteremben az árvízi védekezésben részt vevő hivatásosoknak, és civileknek és a hely egyik tulajdonosa, Árvay Zsolt szerint nem számítanak bonyodalmakra az idei áradás során.

Zsoltnak ez a negyedik árvize, amit az ilyenkor csak az ingyenes ételosztás miatt nyitva tartó étterem gazdájaként végigkísér. Szerinte ezúttal is profi a védekezés, a váciak már megszokták a hasonló helyzeteket.

Fotó: Zách Dániel / Telex Fotó: Zách Dániel / Telex
Fotó: Zách Dániel / Telex
Fotó: Zách Dániel / Telex

Ha kicsit tovább megyünk a Duna-parti Liszt Ferenc sétányon, akkor látjuk, hogy a Mézeskalács utcát követő szakaszon nem véletlenül berregnek a benzinmotoros szivattyúk. Ez egy mélyebben fekvő rész, amely bokáig vízben áll. Nem a sok ezer homokzsákból rakott gát adta fel, hanem alatta bukkant fel a Duna vize.

A buzgárok jelentős részét azzal fogták meg, hogy betongyűrűket helyeztek a csatornafedelek fölé és a járdához, illetve az úttesthez is betonozták azokat, hogy ne okozzon bajt a csatornából feljövő szennyvíz.

Nem messze az étteremtől futottam össze a Váci Városfejlesztő Kft. munkatársával, Gregor Csabával, akinek az idei az ötödik árvize Vácon. Mint elmondta, azért jött fel a víz ezúttal is a Liszt Ferenc sétány egy szakaszán, mert régóta rossz állapotban van az ottani csapadékelvezető hálózat, amelynek csöveibe benőtt a gesztenyefák gyökere.

A szakember szerint most már csak 2 óránként 2-3 centit emelkedik a Duna vízszintje, amely várhatóan 750-760 centinél fog tetőzni Vácnál, így nagyjából 50 centivel maradhat a 2013-as áradás tetőzésekor mért legmagasabb szint alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!