Orbán Viktor: Csütörtökön szögre akaszthatom a gumicsizmámat

2024. szeptember 20. – 07:44

frissítve

Orbán Viktor: Csütörtökön szögre akaszthatom a gumicsizmámat
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken is sajtótájékoztatót tartott az árvízvédelmi operatív törzs ülése után Orbán Viktor miniszterelnök.

Most már Budapest alá is benézünk, mondta a miniszterelnök, három helyen kell dolgozni: Báta, Dunaszekcső és Baja. Budapesttől délre sem fogja meghaladni az árszint a legmagasabbat. A bajai Petőfi-szigeten még dolgozni kell, ott 87 százalékos a készültség. A hétvégére az a feladat, hogy fenn kell tartani a készenléti szintet.

Orbán Viktor elmondta, hogy majd a Lajtán és a Dunán is lassú apadás várható. A tegnapi 614 kilométerhez képest jelenleg 754 kilométeren védekezik az ország. Eddig minden előrejelzés stimmelt, 1-2 centi eltérés van a tetőzésekben.

A miniszterelnök elmondta, hogy már kevesebb a védekezésen dolgozó önkéntes, már csak 2753 fő, méghozzá azért, mert elkészültek a gátak, „végeztünk a klasszikus fizikai munkával”. A miniszterelnök szerint az önkéntesek most már járőrözésben, figyelésben tudnak segíteni, hiszen apadásnál is előfordulhatnak gátszakadások.

A miniszterelnök szerint csütörtökön szögre akaszthatja a gumicsizmáját, „addig le kell hozni a meccset”.

Orbán szerint mezőgazdasági kárt biztos okoz az árvíz, de ott nem számít nagy tételre. Másféle kár a hullámterekben épített házakban keletkezik, de ez biztosítási ügy, az állam nem fizet ilyenkor támogatást, nem avatkoznak be, „hacsak valami rendkívüli szempont ezt nem indokolja.”

„Ahhoz képest, hogy milyen komoly a helyzet, olcsón fogjuk megúszni”

– mondta.

Orbán a Lánchíd lehetséges autós forgalmával kapcsolatos kérdésre azt reagálta, hogy ez egy hangyaboly, ezt hagyja, hogy a főpolgármester intézze.

Orbán Viktor a Telex kérdésére elmondta, hogy a legutolsó konkrét döntés, amit a védekezés vezetőjeként hozott, az a lajtai gát megnyitása volt, a vízügy engedélyt kért, az engedélyt meg kellett adnia. A miniszterelnök úgy magyarázta, hogy van az irányítás és a vezetés. A közlekedési rendőr, azaz ő irányít, a vízügyesek vezetnek.

A miniszterelnök elmondta, hogy az árvíz után vegyük elő újra a kérdést, hogy a kormány megtett-e mindent, hogy minden területen védelmi rendszereket építsen ki a 2013-as árvíz után, például mobilgátakat Vácon és Kismaroson. Orbán szerint folyamatos szakmai vita, hogy egy területet ideiglenes vagy állandó megoldással kell megvédeni, „ezt a vízügyesek döntik el”. A miniszterelnököt nem a kismarosi mobilgát aggasztja leginkább, hanem az, hogy az esztergomi szakaszt nem sikerült befejezni az ár érkezése előtt.

Orbán sajtótájékoztatóját itt lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!