Korábban ügynökmúltja miatt vált ismertté a Lévai Anikót az újságírói kérdésektől védő Lehel László

2024. szeptember 20. – 15:01

Korábban ügynökmúltja miatt vált ismertté a Lévai Anikót az újságírói kérdésektől védő Lehel László
Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója beszédet mond Szolnokon, a családok átmeneti otthonában 2022. november 17-én, mögötte Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Orbán Viktor miniszterelnök felesége – Fotó: mészáros János / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az árvízzel küzdő Kismaroson futott bele a Telex Lévai Anikóba, aki épp az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként volt jelen. A miniszterelnök feleségét, akit ritkán lehet kérdezni, egy idő után az ökumenikusok elnök-igazgatója, Lehel László vette védelmébe. Lévai sem az árvízről, sem más témában nem akart nyilatkozni, Lehel végül a testével kezdte védeni Lévait: „Szerintem már nem kell többet beszélgetni” – mondta kollégánknak. A Lévai Anikót kísérő Lehel László sokaknak nem csak az Ökumenikus Segélyszervezet miatt lehet ismerős: 2017-ben fény derült ügynökmúltjára.

Filozófus – ezen a néven jelenthetett a protestáns egyházi élet szereplőiről Lehel László. A kormánynál egészen jól pozicionált Ökumenikus Segélyszervezet jelenlegi elnökét 1983-ban szervezték be „evangélikus egyházi reakció tevékenységének ellenőrzésére”, kartonjai alapján egészen 1988-ig a rendszer része volt. Ezt 2017-ben a Magyar Nemzet írta meg, abban az időszakban, mikor a lapban a kormánnyal kritikus cikkek is megjelenhettek, mert a tulajdonos, Simicska Lajos az úgynevezett „G-napon” szembefordult Orbán Viktorral. A lap időközben újra NER-es kézbe került. „A szocialista rendszerrel szemben lojális, a hálózati munkát szívesen vállalta” – állt Lehel papírjaiban. Jelentései ma nem érhetőek el, aminek több oka lehet: nem voltak, valaki eltüntette azokat, de előfordulhat az is, hogy valamiért nem kerültek be az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderült, hogy Lehel László neve korábbi, 1975-ben készült jelentésekben is előkerült, mint „politikailag érett, problémákkal” teli fiatal. Célként tűzték ki, hogy Filozófust 1983-ra beszervezzék, majd később már úgy írtak róla, hogy együttműködés jött össze vele. „Operatív pozíciónkban jelentős minőségi változás állott be azáltal, hogy hálózatunk egyik tagját főpappá, másikat az Ökumenikus Tanács fontos vezetőjévé választották” – írták róla, miután Lehel 1988-ban a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára lett.

Miután megírták Lehel László múltjának korábban nem ismert részleteit, ő átmenetileg lemondott az Ökumenikus Segélyszervezet éléről, mert „magánemberként” szeretett volna reagálni az „őt ért támadásokra”. Ezzel állítása szerint azt akarta elérni, hogy ne sérüljön az általa vezetett segélyszervezetbe vetett bizalom. Néhány nap után végül meg is szólalt: elismerte ügynökmúltját.

„Baráti jellegű beszélgetést kezdeményeztek, mert állításuk szerint felfigyeltek arra az aktív és értékes munkára, amit a rám bízott evangélikus gyülekezetben végeztem” – idézte fel, hogy mivel kereste meg annak idején az állambiztonság. Arról beszélt, hogy ő azt érzékelte, lehetőségek nyílnak előtte, bátrabban végezhette a lelkészi munkáját. Hozzátette: nem vegzálták, hagyták dolgozni is, a kapott mozgásteret pedig próbálta kihasználni lelkészi munkájában. „Ezért nem mondtam nemet a megkeresésre.”

Az elnök-igazgató azt mondta: visszagondolva nem tudta, mire vállalkozik, azaz hogy azért keresték meg, hogy információkat szerezzenek. „Egyetlen iratot kellett aláírni, amiben az állt, hogy az egyház érdekét szolgáló ügyekben folytatok konzultációkat a kapcsolattartóimmal.” Lehel azt mondta, hogy jelentéseket sosem írt, a kérdések elsősorban eseményekre vonatkoztak, konkrét személyek megfigyelését nem kérték tőle. Közölte, hogy nem volt lelkiismeret-furdalása, mert a megkeresése után azonnal tájékoztatta az akkori püspökét, Káldy Zoltánt, „aki azt mondta, hogy nyugodtan csináljam”. Azt viszont nem tudta, hogy Káldy is beszervezett ügynök volt.

Lehel László az ügynökvádak miatt 2017. május elsején mondott le az Ökumenikus Segélyszervezet vezetéséről, de nem kellett sokáig várnia, hogy újra a szervezet élén találja magát. Egy hónappal később, június első napjaiban visszahívták az elnöki székbe, a felügyelőbizottság pedig bizalmat is szavazott neki. A felügyelőbizottság egyébként elhibázottnak tartotta, hogy Lehel együttműködött a titkosszolgálattal, de a vezetését visszaállító döntést látták helyesnek.

A mai Ökumenikus Segélyszervezet kifejezetten jó kapcsolatot ápol a magyar kormánnyal, ezt már önmagában az is bizonyítja, hogy a miniszterelnök felesége ennél a segélyszervezetnél jószolgálati nagykövet. A Hvg 2017-ben felidézte, hogy a 2010-es nyári árvíz idején öt segélyszervezet közösen gyűjtött 232 millió forintot, majd a Duna TV akkori vezetője ezt mind az ökumenikusoknak adta át.

„Szokjátok meg, hogy mostantól ez a módi” – mondta a Hvg tudomása szerint Lehel, miután az egyik szervezet vezetője érdeklődött, hogy ez miért így történt. Emellett az ökumenikusok támogatói között vannak nagy állami cégek is, így például a Magyar Posta, az MVM, a Diákhitel vagy épp a Szerencsejáték Zrt. Szintén támogató sok kormányhoz közeli vállalat, köztük a 4iG, a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető BDPST, a Századvég és a Gránit Bank is. Természetesen mivel az egyik legnagyobb segélyszervezetről van szó, akadnak bőven független támogatók is.

Lehel László egyébként nem csak Orbán Viktor felesége mellett tűnik fel újra és újra, rendszeresen megjelenik fontos kormányzati szereplők mellett is. 2020-ban például Varga Judit, akkori igazságügyi miniszter vele egyeztetett a kapcsolati erőszak visszaszorításáról. Az orosz–ukrán háború elején a szervezet elnöke Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium akkori parlamenti államtitkárával indított útnak segélyszállítmányokat. De a kormány rendszeresen az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül juttat el adományokat más országokba: tavaly például 100 lélegeztetőgépet küldött így a magyar kormány ukrán kórházakba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!