Az életfogytig tartó börtönbüntetés reformjára szólították fel Magyarországot

2024. szeptember 20. – 18:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az életfogytig tartó börtönbüntetésre vonatkozó jogszabályok reformjára szólította fel Magyarországot az Európa Tanács – írta az MTI.

A strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács Miniszteri Bizottsága pénteken felszólította a magyar hatóságokat, hogy haladéktalanul hozzák összhangba az életfogytig tartó szabadságvesztésre vonatkozó nemzeti jogszabályaikat az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélkezési gyakorlatával.

„Szükség van arra, hogy az elítéltek életfogytig tartó börtönbüntetése a strasbourgi bíróság ítélkezési gyakorlatának megfelelően csökkenthető legyen” – fogalmaztak, majd úgy folytatták: ezt azért látják szükségesnek, hogy az elítélteknek kilátásuk legyen a szabadulásra, illetve a büntetés kiszabásától kezdve biztosított legyen a felülvizsgálati lehetőség.

A miniszteri bizottság felszólította a magyar hatóságokat, hogy jogszabályaikat hozzák összhangba a bíróságnak azzal az ítélkezési gyakorlatával, amely az életfogytig tartó büntetésüket töltő fogvatartottak szabadlábra helyezése előtti várakozási idő csökkentésére vonatkozik. A bizottság azt is kérte, hogy magyar részről foglalkozzanak az eljárási biztosítékokkal kapcsolatos bírósági aggályokkal is. Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága felkérte a magyar hatóságokat, hogy legkésőbb 2025 márciusáig nyújtsanak be frissített cselekvési tervet a felsorolt aggályok kezelésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!