Dörömböltek a menekültek, hogy nyissák ki az ajtót, de az embercsempészek csak meg akartak lógni a rendőrök elől

2024. szeptember 19. – 17:25

Dörömböltek a menekültek, hogy nyissák ki az ajtót, de az embercsempészek csak meg akartak lógni a rendőrök elől
Fotó: Nádor András / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Elkezdtük verni belülről az autót, hogy nyissák ki, hogy mehessünk a rendőrségre, mert úgy tudtuk, hogy a rendőrségen biztonságos lesz”

– olvasta fel csütörtökön Farkas Gabriella bírónő a Fővárosi Törvényszéken tárgyalt embercsempész-ügy egyik tanújának, egy szír menekültnek a vallomását. A tárgyaláson az illegális bevándorlók és más szemtanúk vallomásainak felolvasásán kívül meghallgattak egy fegyverszakértőt is. A keddi, szeptember 17-i tárgyaláshoz képest viszont volt egy változás: ezúttal más tolmácsolt az iraki vádlottaknak arabról magyarra, ugyanis az egyik vádlott védője nem volt megelégedve az előző tolmáccsal.

Menekülés közben lőttek a rendőrök felé

Az ügy első-, másod- és harmadrendű vádlottjai a vádirat szerint bűnszervezetben foglalkoztak embercsempészettel. Az iraki férfiak 3 millió forintnak megfelelő euróért és amerikai dollárért cserébe vállalták, hogy a schengeni határokon kívülről érkező szír menekülteket eljuttatják Nyugat-Európába, elsősorban Németországba. Az ügyészség „bűnszervezetben, vagyoni haszonszerzés végett, államhatárnak átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, a csempészett személy sanyargatásával fegyveresen elkövetett embercsempészés, fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, közlekedés biztonsága elleni bűntett és közúti veszélyeztetés” miatt emelt vádat.

2022. november 14-én az M5-ös pályán az első- és másodrendű vádlott egy fehér Ford Transittal szállított 21 szír menekültet. A szellőzésmentes, ablaktalan, ülések nélküli jármű ennyi ember szállítására teljesen alkalmatlan volt.

A furgonról jelzést kaptak a közelben lévő rendőrök, ezért elkezdték azt követni több autóval is, hogy intézkedjenek a potenciális embercsempészek ellen. A Ford Transitot vezető szír férfi, az ügy másodrendű vádlottja először még lelassított, de aztán ráhúzta a kormányt a furgontól balra haladó rendőrökre. Ezzel majdnem balesetet is okozott, és elkezdett menekülni a járőrök elől az autópályán. Üldözés közben az anyósülésen ülő elsőrendű vádlott először üvegpalackokat dobott ki a csempészjárműből hátrafelé, majd elővett egy gázpisztolyt, amellyel először a levegőbe, majd több alkalommal a rendőrautó felé célozva lőtt.

Azonban Budapest felé közeledve az elkövetők a megnövekedett forgalom miatt megállásra kényszerültek a Ford Transittal. Kiszálltak belőle, ezután pedig futásnak eredtek. Az elsőrendű vádlott még futás közben is többször lőtt az őt üldöző rendőrök felé, egyikük viszonozta is a tüzet, de ezek a lövések nem találtak. A menekülő csempészeket végül a Terrorelhárítási Központ munkatársai kapták el, ők találták meg az ügy szempontjából fontos gázpisztolyt is.

Az ügy keddi tárgyalásán, szeptember 17-én az egyik rendőrt hallgatták meg tanúként, aki az üldözés napján a csempészeket követő rendőrautóban ült. A rendőrnő a tárgyaláson azt mondta, igazi, éles lőfegyvernek tűnő tárgyat látott az elsőrendű vádlott kezében a kérdéses napon. Sírva kért bocsánatot az iraki férfi a tanútól a tárgyalóteremben, ő azonban a bocsánatkérést nem fogadta el.

Lövedék nem jön a gázpisztolyból

A csütörtöki tárgyalás azzal kezdődött, hogy a harmadrendű vádlott védője indítványozta, váltsanak tolmácsot, mert az előző szerinte nem végezte jól a munkáját. A másodrendű vádlott védője, Husszein Shorsh jól tud arabul, ő is megerősítette, hogy az előző tolmács pontatlanul fordított, ráadásul közben nem az irodalmi arabot, hanem egy, az iraki vádlottaknak nehezen érthető dialektust használt a szeptember 17-i tárgyaláson. Mivel a bíró elfogadta az indítványt, új tolmács kezdett fordítani, az előző tolmács pedig elhagyta a termet.

Ezután következett a fegyverszakértő meghallgatása, akitől a védők, a bíró és az ügyész először is azt akarták megtudni, hogy egy gázpisztollyal milyen sérüléseket lehet okozni. Üldözés közben 3-5 méterre volt az elöl haladó furgon és a mögötte haladó rendőrautó, az elsőrendű vádlott ilyen távolságból lőtt a rendőrökre. A szakértő elmondta, hogy a gáz-riasztó pisztolyoknak a nevükből is adódóan inkább elrettentő céljuk van, ráadásul gyárilag lövedéket se lőnek ki, 3-5 méteres távolságból semmi esély nincs arra, hogy kárt lehessen velük okozni.

Ugyanakkor azt is elmondta a szakértő, hogy az iraki férfi által használt fegyvert más gázpisztolyokhoz hasonlóan valóban össze lehet téveszteni egy igazi, éles lőfegyverrel. A ravasz meghúzásakor a gázpisztolyok is adnak ki hangot, sőt még torkolattüzet is lehet látni akkor, amikor elsütik ezeket. Még a szakértők is csak nagyon közelről, jó fényviszonyok mellett tudják megállapítani egy fegyverről, hogy az éles-e.

Dörömböltek, hogy nyissák ki

A csütörtöki tárgyalás nagy részét az tette ki, hogy Farkas Gabriella bírónő felolvasta az üldözött Ford Transit csomagterében 2022-ben utazó szír menekültek tanúvallomásait. A vallomásokban részletesen leírták, hogyan jutottak Szíriából Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül Magyarországra, és azt is, hogyan élték meg a furgon fülledt, végletekig túlzsúfolt csomagterében az autós üldözést.

„Levegő alig volt, asztmás vagyok, majdnem rosszul lettem”

– állította a vallomásában az egyik szír menekült. Egy másik menekültet az üldözés közben hallott pukkanások a szíriai polgárháború borzalmaira emlékeztették:

„Onnan tudtam, hogy ezek lövéshangok, hogy a szíriai háborúban hallottam ilyet.”

Több tanú is beszámolt arról, hogy amikor szirénázást és lövéshangokat hallottak, dörömbölni kezdtek a jármű csomagterében, és azt akarták, hogy engedjék ki őket. A Ford Transitot vezető, és a mellette az anyósülésről lövöldöző iraki férfiak azonban nem álltak meg, nem engedték ki a csomagtérből a menekülteket.

„Elkezdtünk dörömbölni a sofőrnek, de ő semmit se reagált” – mondta a vallomásában az egyik menekült. A 21 szír bevándorló csak akkor hagyhatta el a járművet, amikor az embercsempészek megállásra kényszerültek, ekkor azonban már a rendőrök nyitották ki nekik az ajtót.

Azt hitték, hogy cigányok

Nem csak a menekültektől származó vallomásokat olvasta fel csütörtökön a tárgyalóteremben Farkas Gabriella bírónő. Magyar szemtanúk beszámolóiból is lehetett hallani részleteket. Az egyébként végig merev arccal, feszülten figyelő vádlottakat is megmosolyogtatta az, hogy több tanú is cigánynak nézte a futva menekülő barna bőrű iraki férfiakat.

„Én azt hittem róluk, hogy cigányok, csak később tudtam meg, hogy arabok lehetnek”

– állította vallomásában az egyik szemtanú.

Az ügyben a következő tárgyalási napot a bírónő december 5-re tűzte ki, mindössze annyit mondott, hogy ezen a napon majd „más iratokat is ismertetni fog”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!