Sírva vallotta a bíróságon az embercsempész, hogy fenyegetés hatására lőtt rá a rendőrökre

Legfontosabb

2024. szeptember 17. – 19:08

Sírva vallotta a bíróságon az embercsempész, hogy fenyegetés hatására lőtt rá a rendőrökre
Fotó: Nádor András / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Elnézést szeretnék kérni a bíróságtól, az ügyészségtől és az egész magyar néptől is”

– mondta kedden a Fővárosi Törvényszéken tárgyalt embercsempész-ügy elsőrendű vádlottja. Az iraki férfi magyarul akarta kifejezni, mennyire megbánta azt, amit tett, de a bírónő ragaszkodott hozzá, hogy inkább az anyanyelvén, arabul tegye ezt meg, ugyanis a tárgyaláson egyébként is jelen volt arab–magyar tolmács. A másod- és harmadrendű, szintén iraki állampolgárságú vádlottak is mélységesen sajnálták a történteket. Olyan hangulatuk volt ezeknek a megszólalásoknak, mintha már az utolsó szó jogán mondták volna őket, pedig az ügy még bőven a bizonyítási eljárás szakaszában van, erre Farkas Gabriella bírónő is felhívta a figyelmet.

A három iraki férfin kívül van még három vádlott az ügyben, de ők nem voltak jelen a keddi tárgyaláson. Az ügyészség „bűnszervezetben, vagyoni haszonszerzés végett, államhatárnak átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, a csempészett személy sanyargatásával fegyveresen elkövetett embercsempészés, fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, közlekedés biztonsága elleni bűntett és közúti veszélyeztetés” miatt emelt vádat.

A keddi tárgyalási napon meghallgatták az ügy egyik tanúját, illetve ismertették a vallomását is. A bírón kívül a tárgyaláson jelenlevő első-, másod- és harmadrendű vádlottak, illetve védőik, és az ügyész is kérdezhettek a tanútól.

Üldözés és tűzharc az autópályán

A külföldi vádlottak a vádirat szerint bűnszervezetben foglalkoztak embercsempészettel. Nem kevés pénzért, egy tanúkihallgatás szerint több mint 3 millió forint értékű euró és amerikai dollár fejében juttatták illegálisan a schengeni határokon kívülről érkezőket Nyugat-Európába, leginkább Németországba.

Az első- és másodrendű vádlottak egy erre teljesen alkalmatlan, túlzsúfolt, ablak nélküli, szellőzésmentes furgonban szállították a menekülteket. Így történt ez 2022. november 14-én is. Aznap reggel az M5-ös autópályán jelzést kaptak a rendőrök egy gyanús, potenciálisan embercsempészetre használt fehér Ford Transitról, ezért elkezdték követni. A hatóság emberei intézkedni akartak a járműben utazók ellen, ők azonban, bár eleinte még együttműködőnek tűntek, hirtelen elkezdtek menekülni.

A keddi tárgyaláson meghallgatott tanú az üldöző rendőrautóban ült. Vallomásában szinte képkockáról képkockára kielemezték a felvételt, amit a jármű fedélzeti kamerája rögzített az üldözésről.

A tanú szerint eleinte úgy tűnt, hogy az embercsempészek együtt fognak működni a hatóságokkal, de aztán egyik pillanatról a másikra ez teljesen megváltozott. A fehér Ford Transitot vezető másodrendű vádlott először rángatni kezdte, majd egy határozott mozdulattal konkrétan a rendőrautó felé rántotta a kormányt, ezzel majdnem balesetet okozva.

Ezután viszont egyértelműen menekülni kezdtek a rendőrök elől. Az üldözés közben az anyósülésen ülő elsőrendű vádlott a tanú szerint üvegpalackokat dobált ki a furgonból hátrafelé, később pedig a levegőbe lőtt, illetve a rendőrautóra is rálőtt. A csempészek Budapest felé közeledve megállásra kényszerültek a forgalomban, ezután gyalog próbált menekülni. Eközben még több lövés dördült el, az üldöző rendőr is többször elsütötte a fegyverét. Az elkövetőket végül a Terrorelhárítási Központ munkatársai kapták el, ők találták meg a gázpisztolyt is, amivel az elsőrendű vádlott lövöldözött.

Igazinak tűnt a fegyver

A tárgyalásnak egy fegyverszakértő meghallgatásával kellett volna kezdődnie, de ennek komoly akadálya volt: a szakértő nem kapott idézést. Farkas Gabriella ugyan utasítást adott az idézésére, de ez mégis elmaradt, a bírónő szerint valószínűleg azért, mert a bíróságon nincs elég jegyző. „Biztos olvastak a sajtóban erről, hogy milyen jegyzőhiány van” – mondta.

Fegyverszakértő hiányában így aztán lényegében csak az időközben már leszerelt rendőrnő meghallgatásával, illetve vallomásának ismertetésével tudott folytatódni kedden az ügy.

„Torkolattüzet láttam, de töltényhüvelyt nem”

– vallotta. Azt mondta, hogy a helyzetből adódó sokkos állapotában, a torkolattűz miatt teljesen abban a hitben volt, hogy a furgon anyósüléséről az ablakon kihajoló embercsempész éles maroklőfegyverrel adta le a lövéseket feléjük.

Az apjára gondolt, amikor a fegyverhez nyúlt

A keddi tárgyaláson az elsőrendű vádlott azzal védekezett, hogy a harmadrendű vádlott gyakorlatilag kényszerítette a gázpisztoly használatára. Állítása szerint eleve a harmadrendű vádlott rakta a furgonba a fegyvert, és ő fenyegette meg őt és a furgon vezetőjét telefonon az üldözés közben azzal, hogy őket és szüleiket is megöli, ha nem lőnek rá a rendőrökre.

„Apámra gondoltam, amikor a fegyverhez nyúlt”

– mondta a másodrendű vádlott a lövéseket megelőző pillanatokról. Az elsőrendű vádlott a keddi tárgyalás végén a könnyeivel küszködve beszélt arról, hogy mélyen megbánta a tetteit, de azért használta a gázpisztolyt, mert féltette a saját, illetve szülei életét.

„Öt éve nem láttam a szüleimet, két éve börtönben vagyok”

– mondta sírva az elsőrendű vádlott iraki férfi. Először ő, majd a másod- és harmadrendű vádlott is bocsánatot kértek a tetteikért. Azelőtt, hogy a bírónő elengedte volna a tanút, az elsőrendű vádlott megkérdezte tőle, hogy elfogadja-e a bocsánatkérését. „Nem szeretném” – válaszolta a tanúként meghallgatott exrendőr.

Az eljárás csütörtökön folytatódhat. Ha a fegyverszakértő addig megkapja az idézést, és el is tud jönni, akkor az ő meghallgatásával. Ha nem, akkor a határon átcsempészett emberek vallomásainak ismertetésével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!