Magyarország mentességet fog kérni az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

2024. szeptember 18. – 20:53

Másolás

Vágólapra másolva

„Az illegális migráció megfékezéséhez drasztikus lépésekre van szükség” – kezdte Facebook-bejegyzését Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, aki szerdán bejelentette, hogy a magyar kormány mentességet fog kérni az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól.

A miniszter szerdán Strasbourgban azt mondta, hogy a holland kormány is felmentést kért az uniós migrációs szabályok alól, és a magyar kormány is ilyen engedményt szeretne, amennyiben azt az uniós alapszerződés módosítása lehetővé teszi.

„Az ehhez szükséges jogi és adminisztratív lépéseket megtesszük. Magyarország ugyanakkor elkötelezett tagja a schengeni térségnek, és ez a jövőben is így marad”

– zárta bejegyzését a miniszter.

Az MTI beszámolója szerint Hollandia szerdán nyújtotta be hivatalos kérelmét az Európai Bizottságnak, melyben azt kérte az uniós szervtől, hogy kimaradhasson a 2026-ban életbe lépő új menekültügyi és migrációs paktumból. Marjolein Faber holland migrációs ügyekkel foglalkozó miniszter a Bizottságnak küldött levelében azt írta, az új holland kormány drasztikusan csökkenteni akarja a Hollandiába irányuló migrációt, hogy „továbbra is teljesíteni tudja alkotmányos kötelezettségeit: a lakhatás, az egészségügyi ellátás és az oktatás biztosítását”.

Eközben Fabienne Keller, a liberálisok vezérszónoka legutóbb az Európai Parlamentben arra kérte a Tanácsot és a tagállamokat, hogy fontolják meg Magyarország schengeni tagságának felfüggesztését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!